Carlsson vant Glassnøkkelen!

Glassnøkkelen for årets beste nordiske kriminalroman går i år til den svenske krimforfatteren Christoffer Carlsson for boken Levende og døde. Det er første gangen Carlsson har vunnet denne prisen, og juryen begrunner valget med at denne boka er en stemningsfull tankevekker av en kriminalroman om vennskap, ungdom, og de avgjørende, små øyeblikkene i livet der hele framtiden snus på hodet.

Christoffer Carlsson debuterte i 2010 med boka Tilfellet Vincent Franke. Hans tredje roman, Den usynlige mannen fra Salem, fikk Svenska Deckarakademins pris for årets beste kriminalroman i 2013. Carlsson ble nominert til Glassnøkkelen i 2014 for den boka, men vant den ikke. Carlsson er bosatt i Stockholm. Han underviser i kriminologi og har avlagt en doktorgrad om hva som gjør at noen mennesker blir kriminelle, og hva som skal til for at de slutter med kriminalitet.

I boka Levende og døde følger vi en gruppe tenåringsgutter på slutten av 1990-tallet i landsbyen Skavböke i Halland. Voksenlivet ligger foran dem. Men så skjer det noe: En av dem bestemmer seg for å dra, en annen blir funnet slått i hjel, og kort tid etter mister en annen livet. I politietterforskningen dukker det stadig opp to navn, Sander Eriksson og Killian Persson.

En varm julidag mer enn tjue år senere skjer et nytt drap, og det er enda en gang i Skavböke det skjer. Vidar Jörgensson i Halland-politiet leter etter gjerningsmannen, men i de lyse sommernettene har grensene begynt å løse seg opp og merkelige skikkelser dukker opp fra skyggene. Porten mellom levende og døde er åpnet.

Glassnøkkelen er oppkalt etter Dashiell Hammetts klassiske roman, The Glass Key. Den deles ut hvert år til beste nordiske kriminallitteratur (roman- eller novellesamling). En jury i hvert av de fem nordiske landene nominerer en nasjonal kandidat. I Norge er det vinneren av Rivertonprisen. I Sverige er det vinneren av Svenska Deckarakademiets pris osv. osv. Hvorpå alle juryene stemmer over hvem som skal motta prisen, hederen, diplomet og en helt ekte glassnøkkel fra Nybro glassverk i svenske Småland.

Christoffer Carlssons mednominerte var norske Anne Holt for Tolv utemte hester, danske Jens Henrik Jensen for Pilegrim, finske Martta Kaukonen for Terapiassa og islandske Skuli Sigurdsson for Stori brodir. I 2023 gikk prisen til finske Max Seeck for Djevelpakten. Vi har faktisk ikke hatt en norsk vinner av denne prisen siden Gard Sveen vant den for Den siste pilegrimen i 2014.

Norske vinnere av Glassnøkkelen siden den ble utdelt første gang i 1992 er Kim Småge i 1992 for Sub Rosa, Fredrik Skagen i 1996 for Nattsug, Karin Fossum i 1997 for Se deg ikke tilbake, Jo Nesbø i 1998 for Flaggermusmannen, Kurt Aust i 2004 for Hjemsøkt, Jørn Lier Horst i 2013 for Jakthundene, og altså Gard Sveen i 2024 for Den siste pilegrimen.

Vår anmelder Lotten Glans gav Levende og døde terningkast 5, og skrev følgende om boka han har vunnet prisen for i sin anmeldelse her hos oss i mars:

«Levande och döda är en mycket välskriven och tänkvärd spänningsroman. Men den är också så mycket mer än en spänningsroman, det är ett drama. Varje gång jag läser en bok av Christoffer Carlsson så förundras jag över hur han lyckas. Han har en väldigt hög nivå på allt han skriver. Jag tycker hans språk är fantastiskt, och njuter av formuleringar, associationer och hur han bygger en historia till den grad att jag bara vill dra ut på läsningen. Samtidigt som jag hela tiden vill läsa vidare. Levande och döda är en roman som är svårt att släppa.«



Legg igjen en kommentar

Om Nettstedet:

Krimlitteratur.com er drevet av krimforfatter Geir Tangen i et samarbeid med et utvalg av andre norske krimforfattere og bokbloggere. Her publiseres nyheter, tips og anmeldelser om norsk og internasjonal krimlitteratur, filmer, og krimserier.

Nettstedet er uavhengig av forlag, og drives utelukkende på ideell basis. Det vil si at nettstedet ikke mottar noen form for økonomisk støtte, og at bidragsytere ikke får økonomisk kompensasjon for sine artikler eller anmeldelser.

Bidragsytere navngis i artiklene, de står selv ansvarlig for det publiserte innholdet, og det lenkes til deres egne blogger eller hjemmesider der det er aktuelt.


BIDRAGSYTERE:

Geir Tangen (red.)

Kjell Magne Gjøsæther

Ernst Stenberg

Sven Petter Næss

Henning Sviland

Anne Lise Johannessen

Anita Ness

Magasinet Hverdagsnett

Lotten Glans

Agnes Lovise Matre

Tine Sundal