TV-serie: I dine hender – Tøff filmatisering av boka

Ane Dahl Torp har en viktig rolle i filmatiseringen av «I dine hender». Den tredje mest strømmede miniserien på Netflix de siste månedene.

Denne svenske krimserien har blitt en av de aller største suksessene på Netflix denne våren, og den er basert på Malin Persson Giolitos bok. Vår anmelder Lotten Glans har sett de fem episodene, og gir sin klare anbefaling, selv om hun mener at selve budskapet (som er svært tydelig i boka), forsvinner litt for seerne i filmatiseringen.


Miniserien «I dine hender» er basert på Malin Persson Giolitos roman ved samme navn, og du finner den på Netflix. Serien består av i alt fem episoder.


Malin Persson Giolito är en framgångsrik svensk spänningsförfattare. I april hade en svensk TV-serie baserad på hennes bok I dina händer premiär på Netflix. Den placerade sig snabbt som en av Netflix mest populära serier, i synnerhet i Norden, men även i andra länder där den hamnade i topp tio.

I dina händer handlar om Billy och Dogge som är vänner, och som i tidig ålder rekryteras av ett lokalt gäng. De utnyttjas för att begå brott, och dras gradvis in i en allt våldsammare spiral. Så en dag när de är 14 år så skjuter den ena av dem den andra. Vad är det som egentligen hänt, och hur kunde det gå så illa?

Jag läste boken I dina händer när den kom ut 2022 (min recension finns här) och tyckte den var otroligt bra och tänkvärd. Filmatiseringen har fått lite extra press i och med att Malin Persson Giolito valde att ta bort sitt namn från TV-serien. Mer om det finns att läsa i den här artikeln i DN. Jag funderade en del på det och hur serien och boken skiljer sig åt när vi såg serien.

I dina händer är en mycket mörk berättelse om barn som dras in i kriminalitet. Det är obegripligt nära verkligheten i Sverige idag, vilket gör det till en stark historia. Dock ska det sägas att boken skrevs innan media började uppmärksamma den våldsvåg som drar över Sverige.

Det finns inga andrum i TV-serien, inget som får tittaren att pausa och fundera över orsak och verkan, och det tycker jag är den främsta skillnaden mellan bok och filmatisering. Visserligen finns inte de pauserna i verkligheten, men om man vill ha ett budskap behöver det landa hos tittaren/läsaren. Det gör det inte i TV-serien, och budskapet blir att allt är hopplöst.

Historien handlar om två barn, Billy och Dogge, från olika miljöer och bakgrund, som tillsammans dras in i brottslighet. För mig är det viktigt att de är just barn. När serien börjar är de 14, och tonåringar, men de är ändå barn. Barn som inte får vara barn. En hel del av Dogges bakgrund som finns i boken har rationaliserats bort i serien, vilket gör att han blir ganska platt som karaktär, och mer obegriplig. Billys familj får däremot stort utrymme, i synnerhet hans mamma, och min sympati hamnar hos Billy. Polisen Farid har fått en mycket mer framträdande roll, medan butiksägaren Sudden endast får några scener, trots hans betydelse. I boken är han en karaktär med eget POV och betydelsefull för historien.

Dialogen är speciell i I dina händer. Den är helt trovärdig, och innehåller mycket av de ord som växt fram i vissa områden i Sverige och som blivit del av svenskan. För mig är det ibland svårt att förstå, även om jag har en viss kunskap om de mer kända slangorden.

Skådespelarna är överlag bra och trovärdiga. För flera av de yngre verkar det vara deras första roll, och hur den aspekten är det starkt. I synnerhet tycker jag Yassir Hassan som Billy och Abdirahman Mohamed som Tusse gör minnesvärda insatser. En av huvudrollerna, polisen Farid, spelas av Ardalan Esmaili, en skicklig skådespelare som jag sett i andra filmer och som är mycket bra. De olika gängmedlemmarna tecknas väl och trovärdigt.

Vad som hänt, och varför Billy blir skjuten rullas sakta upp. Det är snyggt gjort hur man gradvis får mer förståelse. Just den biten följer också boken mycket väl. Tyvärr så påverkar de ändringar man gjort i hur Dogges historia berättas förståelsen för vad som hänt. Berättelsen blir betydligt plattare än den som berättas i boken.

Serien är dock sevärd för att få en bild av hur lätt det är att glida in i gäng, och vad de kan betyda när familjen är frånvarande.



Legg igjen en kommentar

Om Nettstedet:

Krimlitteratur.com er drevet av krimforfatter Geir Tangen i et samarbeid med et utvalg av andre norske krimforfattere og bokbloggere. Her publiseres nyheter, tips og anmeldelser om norsk og internasjonal krimlitteratur, filmer, og krimserier.

Nettstedet er uavhengig av forlag, og drives utelukkende på ideell basis. Det vil si at nettstedet ikke mottar noen form for økonomisk støtte, og at bidragsytere ikke får økonomisk kompensasjon for sine artikler eller anmeldelser.

Bidragsytere navngis i artiklene, de står selv ansvarlig for det publiserte innholdet, og det lenkes til deres egne blogger eller hjemmesider der det er aktuelt.


BIDRAGSYTERE:

Geir Tangen (red.)

Kjell Magne Gjøsæther

Ernst Stenberg

Sven Petter Næss

Henning Sviland

Anne Lise Johannessen

Anita Ness

Magasinet Hverdagsnett

Lotten Glans

Agnes Lovise Matre

Tine Sundal