Londonregler for blodfansen

Londonreglene er femte bok i Mick Herrons serie om «de sløve hestene» i MI5 i London, og deres noe forsofne sjef, Jackson Lamb. I Stavanger Aftenblads anmeldelse på mandag denne uka, understrekes det at blodfansen neppe kommer til å bli skuffet. De får akkurat det de håper på. For den nøytrale leser vil blir det kanskje litt i overkant syrlig og bråkjekt, hevder anmelder Tarald Aano.

Aano triller en firer på terningen i denne anmeldelsen, uten egentlig å si noe særlig om hva det var han ikke fant tilfredsstillende denne gangen. Han påpeker riktignok at språket er litt voldsomt, at det er mye ironi, og at det til tider er ganske så politisk ukorrekt, men noe særlig mer kritikk enn det, klarte vi ikke å finne i det som (etter vår mening) var en anmeldelse som kanskje hadde fortjent et øye til på terningen.

Ironien renner over, avskyen for politisk korrekthet tyter ut overalt, og de fullstendig mislykkede agentene lykkes igjen. Selv om det meste går fryktelig galt. (…) De fleste av de 362 sidene fylles av bråkjekk ironi og syrlig dialog i konstant opposisjon til den gode smak, politisk korrekthet og britisk sjølgodhet.

Tarald Aano/Stavanger Aftenblad

Selv tilhører enkelte av oss i redaksjonen det han omtaler som blodfansen, og vi kan ikke annet enn å glede oss til enda et møte med Jackson Lamb og gjengen hans. Denne serien er smått absurd, frisk, annerledes og (faktisk) spennende, til tross for at en må tråle seg gjennom ganske mange og lange dialoger der bannordene og de syrlige bemerkningene kommer tettere enn regndråpene i oktober i Haugesund.

Som i de fire første bøkene: Her er miljøskildringene, karakterene og tonen viktigere enn intrigen. Mick Herron åpner og avslutter elegant med en langsom beskrivelse av hvordan lyset beveger seg gjennom lokalene, fra den ene selvopptatte sløkkasen til den neste. (…) Men drankerne, doperne, de sosiale analfabeter og ufyselige sjeler holder nå på, godt stuet bort i et nedslitt lokale der etterretningsledelsen helst vil at de skal komme om morgenen og gå hjem om kvelden uten å ha utført noe som helst. 

Tarald Aano/Stavanger Aftenblad

Ja, vi gleder oss faktisk til mer av dette, mens vi venter på filmatiseringen av neste sesong av Jackson Lamb

Dere som har lest de fire første bøkene i Mick Herrons serie om udugelige agenter, vet akkurat hva dere får i denne femte romanen, fra 2018. nå endelig på norsk. 

Tarald Aano


Legg igjen en kommentar

Om Nettstedet:

Krimlitteratur.com er drevet av krimforfatter Geir Tangen i et samarbeid med et utvalg av andre norske krimforfattere og bokbloggere. Her publiseres nyheter, tips og anmeldelser om norsk og internasjonal krimlitteratur, filmer, og krimserier.

Nettstedet er uavhengig av forlag, og drives utelukkende på ideell basis. Det vil si at nettstedet ikke mottar noen form for økonomisk støtte, og at bidragsytere ikke får økonomisk kompensasjon for sine artikler eller anmeldelser.

Bidragsytere navngis i artiklene, de står selv ansvarlig for det publiserte innholdet, og det lenkes til deres egne blogger eller hjemmesider der det er aktuelt.


BIDRAGSYTERE:

Geir Tangen (red.)

Kjell Magne Gjøsæther

Ernst Stenberg

Sven Petter Næss

Henning Sviland

Anne Lise Johannessen

Anita Ness

Magasinet Hverdagsnett

Lotten Glans

Agnes Lovise Matre

Tine Sundal