Lørdagsgodt fra krimlandskapet 18.november

Hva er vel en lørdag uten en stor pose smågodt? Vi i Krimlitteratur ønsker å presentere små nyheter fra SoMe og andre medier i en liten spalte vi kaller «Lørdagsgodt fra krimverdenen». Et skråblikk på krim-miljøet. Stort og smått, artige historier, løgn og fanteri, og annet knask for dere som liker å få med dere hva som skjer. La oss åpne posen, og benke oss ned i godstolen.


SVEN PETTER NÆSS ER I FORNEKTELSE!

Nei, Sven Petter … Vålerenga vinner ikke Eliteserien. Ikke i år heller, kunne det vært fristende å legge til, men så ondskapsfulle er vi ikke i denne spalten.

Vi skulle gjerne trøstet deg, og vært der for deg i denne tunge tiden, men tror kanskje profesjonell hjelp vil være et bedre alternativ. Vi finner det likevel på sin plass å bemerke at ting ikke nødvendigvis blir sant selv om du skriver det.


DAGENS BURSDAGSBARN!

Redaksjonen gratulerer den nyslåtte krimforfatteren Anders Totland med dagen i dag, og merker oss i samme åndedrag at han på sin facebookoppdatering røper at han legger siste hånd på oppfølgeren til «Til jord skal du bli» i dag. Det er en oppløftende nyhet for alle oss som har gledet oss til å følge den pensjonerte presten, drapsmannen, birøkteren og hjemmebrentspesialisten Jakob Juul videre. Fjorårets beste krimkarakter får altså nye bein å gå på i 2024. Det gledes!


HVA I ALLE DAGER ER DETTE …???

Altså … Vi aner ikke helt hvor vi skal begynne i denne posten … Dette er (tro det eller ei) krimforfatter Christian Rene Wold sammen med det myteomspunnede moteikonet og designeren Baron von Bulldog.

Samarbeidet mellom disse to skikkelsene er i seg selv et mysterium, men et enda større mysterium må jo være det ekstravagante kostymet Christian stiller i på dette bildet. Det er ett av flere bilder der disse to promoterer et nytt utested i Oslo ved navn «Goldie Oslo» (noe som kanskje kan forklare gullfargen).

Goldie Oslo er visstnok en nattklubb i Badstugata i hovedstaden. Det store spørsmålet vi stiller oss, er om Christian i det hele tatt slipper forbi dørvakta i denne outfiten, eller om det er han som faktisk er dørvakt.


EN STOR GLIPP AV EGELAND

Anne Holt feiret sin 65 årsdag denne uka, og i den forbindelse var det et tosiders oppslag i en svensk tidning om begivenheten. Både oppslaget og den store dagen førte til mange gratulasjoner og lykkeønskninger på Facebook, og vi henger oss selvsagt på i rekka av gratulanter.

Det var imidlertid ikke den begivenheten som fattet vår interesse, men altså en av kommentarene i tråden under reportasjen om Anne. Der har mange prominente skikkelser kommentert, og en av dem var altså Tom Egeland. Det han skriver fikk de fleste av oss utenlandsselgende forfattere til å sette kaffen i halsen ved frokostbordet. Her røper nemlig Tom Egeland sine salgstall i Sverige, og det tallet var mildt sagt ikke spesielt imponerende.

Det var likevel ikke det lave tallet på 632 eksemplarer som sjokkerte oss, men at Tom faktisk oppgir dette tallet offentlig. Det er en uskreven regel at man aldri, aldri, aldri … oppgir salgstall i utlandet. Disse tallene er som oftest latterlig lave (som i Toms tilfelle her, men jeg kunne også nevnt mine 72 solgte eksemplarer i Slovakia), og det er uhørt å stille seg selv i et så dårlig lys som krimforfatter.

Rope ut om salg av rettigheter: JA! Vise fram omslag av oversatt bok: JA! Dele lenke til et intervju på et språk ingen forstår en kvidd av: JA! Men … å oppgi de faktiske salgstallene: NEI og atter NEI!

Det bør for øvrig nevnes at jubilanten Anne Holt har solgt 2,5 millioner eksemplarer i nabolandet. DA er det faktisk lov å oppgi salgstall…

PS! Redaksjonen tar høyde for at Tom Egeland har diktet opp et tilfeldig tall for å vise at det er lavt, men undrer i så fall på hvorfor han valgte tallet 632 og ikke 666?


NEI, SKAL VI PRØVE OSS PÅ EN NY SPALTE DERE???

Lørdagsgodt har hatt det moro denne høsten med diverse spalter som skal få fram smilerynkene hos dere lesere, og det har vært moro med både tøffe og spreke krimforfattere i diverse utgaver. Disse spaltene er ikke lagt død, bare så det er sagt, men vi lar dem hvile litt i påvente av nye spreke og tøffe kandidater på SoMe.

Vi tenkte å utfordre dere lesere til å komme opp med alternative bokillustrasjoner til kjente krimromaner. Hadde ikke det vært gøy? Gjerne med et humoristisk snitt som kan glede andre lesere. Det vi trenger er gode bidrag fra dere, og vi lover en finfin bokpremie til det beste forslaget. Det dere gjør er altså å sende oss det alternative bildet, som kunne fungere som et omslagsbilde, sammen med tittelen dere mener bildet kunne passet til. Dette sender dere til: geir@krimlitteratur.com, og legger ved adressen vi kan sende en eventuell premie til.

For å gi dere en ide om hva vi er på jakt etter, så legger vi inn et alternativt omslag til en krimroman her:

GUTTEN SOM ELSKET RÅDYR av SAMUEL BJØRK


EN HELG FOR MINNEBØKENE

Vi er nesten fem norske krimforfattere som IKKE ble invitert til Thomas Engers Krimfestival som gikk av stabelen denne helga. På vegne av oss fire, eller fem, krimforfatterne så vil vi si at vi ikke er det minste fornærmet over at vi ikke ble invitert denne gangen. Det er helt forståelig …

Med det sagt, så er det ingen tvil om at alle andre tydeligvis har kost seg i selskap med Thomas Enger, i et fullstappet lokale av kriminteresserte på Jessheim tre dager til ende. Mens dette skrives er sikkert festen i gang der borte med sjampis og kanapeer, latter, moro og spennende historier. Vi som ikke er der unner dere alle denne feiringen av hele vårt hjerte, og sender fire (eller fem) tomler opp til alle våre kollegaer og lesere.

Som en fin avslutning på denne ukas lørdagsgodt, gir vi dere en liten bildekarusell fra Thomas Engers Krimfestival, og krysser fingrer og tær for at der har en fin kveld selv om vi ikke kunne være der 😉


GOD HELG!




2 svar til «Lørdagsgodt fra krimlandskapet 18.november»

  1. Anne Søgaard Skreivang avatar
    Anne Søgaard Skreivang

    Hei Geir.
    Jeg tror Sven Petter M. Næss gratulerte Vålerengas kvinner for seriegullet. For de klarte nemlig det som gutta ikke klarer 😊
    Ønsker deg en fantastisk fin helg.
    Mvh Anne.

    Liker

    1. …. Og av og til er det litt gøy å misforstå et budskap med vilje 😉

      Liker

Legg igjen en kommentar

Om Nettstedet:

Krimlitteratur.com er drevet av krimforfatter Geir Tangen i et samarbeid med et utvalg av andre norske krimforfattere og bokbloggere. Her publiseres nyheter, tips og anmeldelser om norsk og internasjonal krimlitteratur, filmer, og krimserier.

Nettstedet er uavhengig av forlag, og drives utelukkende på ideell basis. Det vil si at nettstedet ikke mottar noen form for økonomisk støtte, og at bidragsytere ikke får økonomisk kompensasjon for sine artikler eller anmeldelser.

Bidragsytere navngis i artiklene, de står selv ansvarlig for det publiserte innholdet, og det lenkes til deres egne blogger eller hjemmesider der det er aktuelt.


BIDRAGSYTERE:

Geir Tangen (red.)

Kjell Magne Gjøsæther

Ernst Stenberg

Sven Petter Næss

Henning Sviland

Anne Lise Johannessen

Anita Ness

Magasinet Hverdagsnett

Lotten Glans

Agnes Lovise Matre

Tine Sundal