Ingen krimtitler blant årets 10 mest solgte

Foto: Bonnier Norsk Forlag

I dagens VG kan vi se listene over hvilke bøker som solgte aller mest i 2023 uavhengig av sjanger og format. En skulle kanskje tro at en slik liste ville bli dominert av krimlitteratur, men det er og blir en seiglivet myte. På topp 10-listen over 2023-titler, finner vi ikke en eneste krimroman.

VG-lista avslører at Lars Mytting var årets bestselger med «Skråpånatta», tett fulgt av Lucinda Rileys siste bok i Syv-søstre serien «Atlas – Historien om Paa Salt», og Inga Strümkes «Maskiner som tenker». På plassen deretter finner vi årets nye stjerneskudd Oliver Lovrenski med «Da vi var yngre».

Først på 12.plass finner vi en krimroman, og da er det radarparet Jørn Lier Horst og Thomas Enger som sniker seg inn med sin sommerutgivelse «Offer». Først på femtende plass (og den siste som denne oversikten viser), kommer Jørgen Jæger med «Skjebnedøgn». Dette til tross for at han har trålet nesten samtlige bokhandlere i Norge de siste 13 ukene.

Som sagt, så er det en myte blant mange skjønnlitterære forfattere at dersom en ønsker å bli rik på å skrive, så burde en skrive krim. Slik er det ikke. Om vi ser bort fra de beste Jo Nesbø-årene, er det lysår opp til de salgstallene folk som Mytting og Riley kan skilte med, og sakprosa selger langt mer enn det folk flest tror. Odd Karsten Tveits «Palestina» og Torkil Færøs «Pulskuren», solgte begge bedre enn Horst/Enger bare for å nevne et eksempel.

Selv på lista over bøker solgt uavhengig av utgivelsesår (altså pocket inkludert), når ingen krimtitler særlig høyt. Der finner vi Lars Keplers «Edderkoppen» som høyeste plasserte krimtittel, på en niende plass.



Legg igjen en kommentar

Om Nettstedet:

Krimlitteratur.com er drevet av krimforfatter Geir Tangen i et samarbeid med et utvalg av andre norske krimforfattere og bokbloggere. Her publiseres nyheter, tips og anmeldelser om norsk og internasjonal krimlitteratur, filmer, og krimserier.

Nettstedet er uavhengig av forlag, og drives utelukkende på ideell basis. Det vil si at nettstedet ikke mottar noen form for økonomisk støtte, og at bidragsytere ikke får økonomisk kompensasjon for sine artikler eller anmeldelser.

Bidragsytere navngis i artiklene, de står selv ansvarlig for det publiserte innholdet, og det lenkes til deres egne blogger eller hjemmesider der det er aktuelt.


BIDRAGSYTERE:

Geir Tangen (red.)

Kjell Magne Gjøsæther

Ernst Stenberg

Sven Petter Næss

Henning Sviland

Anne Lise Johannessen

Anita Ness

Magasinet Hverdagsnett

Lotten Glans

Agnes Lovise Matre

Tine Sundal