HER ER KRIMBØKENE DU KAN GLEDE DEG TIL!

2024 står for døra, og du verden så mye bra ny, norsk krim vi har i vente. Godbitene står og tripper i kø, og første bok er ikke mer enn tre dager unna. For åttende år på rad har vi snakket med hele kobbelet av norske krimforfattere, og kan fortelle dere hva som kommer. Her er oversikten, fra alle oss – til alle dere – GODT NYTT ÅR!


MARIT REIERSGÅRD: LIKSTEINEN

Først ut i vår oversikt for 2024 er et etterlengtet comeback i krimsirkuset. Marit Reiersgård har ikke gitt ut krim på flere år, men den som venter på noe godt, venter sjelden forgjeves. Femte bok i serien med Bitte Røed og Verner Jacobsen er klar, og vil bli toget ut til butikkhyllene til påske.

I høst la Marit ut på sin facebook en liten historie om en gammel nedrustet buss som hun kom over på sin vei hjem fra Lahlums Krimfestival for noen år siden. Hun tok noen bilder, og tok inn stemningen, og så … flere år senere dukket en ny karakter opp i hodet hennes. En trailersjåfør, som kanskje også har vært bussjåfør en gang. Da fødtes samtidig historien om hva, og kanskje hvem, som ligger i denne gamle bussen. Sammen med et gammelt sagn om den såkalte liksteinen, krøp det fram en historie som vi nå skal få ta del i. Vi gleder oss!

Les vår artikkel om Liksteinen her


ANNE HOLT: ROM NUMMER 13

En av de beste tingene som har skjedd i norsk krim de siste årene, er at Anne Holt har plukket fram igjen Hanne Wilhelmsen, revitalisert henne, og løftet skrivingen til et helt nytt nivå. Det er en fryd at vi får lov til å avsløre at det kanskje blir mer Hanne Wilhelmsen i 2024. Vi har snakket med Anne i romjula, og hun vil ikke si med sikkerhet at det blir høstutgivelse, men at det er det hun sikter mot. Hun forteller følgende om den kommende boka:

– Ja, den trettende boka med Hanne Wilhelmsen kommer kanskje til høsten. Familien Wilhelmsen har fått seg hytte i Tjølling, noe som passer Hanne helt usedvanlig dårlig. Under sommeroppholdet i skjærgården med ulidelig mye sol og smertefullt mange gjester, blir hyttenaboen imidlertid mistenkt for et merkverdig drap på en middelaldrende kvinne. Naboen er en kjent og feiret krimforfatter, som etter en pangstart på karrieren på 90-tallet ble borte for offentligheten for så å komme tilbake med tre nye, kritikerroste bøker de siste årene. Sommeren i Vestfold blir brått mer levelig for Hanne Wilhelmsen når hun stikk i strid med bevisene mener at forfatteren er uskyldig. Problemet er at den mistenkte, kvinnelige, aldrende krimforfatteren i det store sveitserhuset i Tjølling ikke synes det minste interessert i å bli renvasket …


STEINAR H. NYGAARD: PERFEKTE FORBRYTELSER FINNES IKKE

Det er alltid spennende med debutanter, og vi kan i denne artikkelen avsløre opp til flere nye navn som skal slippe sin første krimroman i 2024. Steinar H. Nygaard er en av dem, og hans debutroman kommer allerede i januar. Nygaard sa følgende om handlingen i en kommentar til oss for en uke siden:

– Det begynner vel egentlig med en turgåer som finner liket av en død småbruker, i skogen småbrukeren forsvant fra seks måneder tidligere. Ved første øyekast virker dødsfallet naturlig. Men den vanærede politietterforskeren Finn Funke innser raskt at personen umulig kan ha vært død mer enn et par uker. Hvor har bonden vært i mellomtiden, og hvorfor har han en liste over savnede mennesker på seg? Jeg må jo også si at Funke møter mye motstand fra kolleger og overordnede. Den eneste som ser det samme som ham, er Manu, en spansk-norsk etterforsker som faktisk har et enda dårligere rykte enn ham selv.

Vil du lese mer om Steinar H. Nygaards krimdebut, så kan du klikke her, og lese vår forhåndsreportasje om Perfekte forbrytelser finnes ikke


ØYSTEIN BOGEN: PEGASUS

Om noen skulle finne på å kjøre en forelesningsrekke om norsk krim de siste 10 årene, ville det garantert vært en plansje om framveksten av knallskarpe norske thrillere. TV2-journalist Øystein Bogen er et av de beste eksemplene på denne rekken av norske spenningsforfattere som har valgt seg klassiske actionthrillere. Pegasus blir hans tredje thriller, og den ligger altså på vent til Krimfestivalen i begynnelsen av mars. Jeg kjenner at det kribler skikkelig med tanke på hva Bogen har snekret sammen denne gangen. Vi tok en prat med ham andre juledag, og her er hva Øystein svarte da vi spurte hva boka handler om:

– Dette er en thriller med sterke elementer av klassisk krim, lagt i en nær, realistisk fremtid der spenningsnivået mellom verdens supermakter har øket ytterligere. Det er en frittstående fortelling med samme persongalleri som i Zetaviruset og Provokasjonen, med spenning fra første til siste side. de norske etterretningsoffiserene Tora Fjell og Per Henriksen legge ut på en reise inn i løvens hule – Russland. Der er den norske ambassadøren blitt funnet død på sitt kontor under mystiske omstendigheter. En av Henriksens gamle agenter, en russer med kodenavnet Pegasus, hevder å ha opplysninger om at det dreier seg om et mord og at han vet hvem drapsmannen er.


AGNES LOVISE MATRE: FRITT VILT

Denne annonserte vi i fjor også, men nå kommer den! Slippdato er satt til 2.februar, så det er ikke lenge å vente heller. Agnes har i alle sine bøker vært opptatt av å løfte fram tabuer og temaer som gjerne har litt berøringsangst i offentligheten, også innen krimsjangeren. I Fritt vilt gjør hun det igjen, og denne gangen er det dagens unge, generasjon prestasjon, som får passet sitt påskrevet. Og, ikke minst, deres foreldre som ser ut til å være mer blåøyde enn hva sunt er. Hvor sikker er du på at din 16 åring med toppkarakterer fra skolen ikke eksperimenterer med rusmidler i helgene? Er du skråsikker på at dattera di ikke ville finne på å selge kroppen sin for å få råd til den Burberry-veska hun ønsker seg? Er det utenkelig at sønnen din på 18, som har fast plass på håndballaget, skulle ta seg til rette med ei neddopa, sovende jente på en fest? Og hva kan skje når alle lukker øynene, og ingen voksne passer på?

Her er hva Agnes selv sa om boka i et intervju vi hadde med henne for en måned siden:

– Fritt vilt handler om sårbare unge, og om ungdomsmiljøer som er grensesprengende. Vi lever i en tid der rammene for hva som er akseptabelt ikke lenger settes av nabokjerringa, nærmiljøet og familien. De settes av det digitaliserte storsamfunnet. Tidligere kunne en nesten slå fast i ung alder hvem det ville gå galt for, og hvem som ville klare seg. I dag er det ikke slik. Utstrakt rusbruk skjer ikke bare hos dem som havner på skråplanet, grensesprengende seksuell tilnærming blir alminneliggjort i veldig lav alder, og terskelen for å begå vold og overgrep viskes bort i denne miksen. Jeg vil gjerne vise leseren hva som skjer, og hva som kan skje, med oppegående, kjekke og skikkelige ungdommer når det grenseløse får fotfeste i et ungdomsmiljø.


SVEN GUNNAR SIMONSEN: MØRKEFALL

Dette er også en tittel vi ventet skulle komme i 2023, men som har latt vente på seg noen måneder ekstra. Fremdeles er det ikke en lanseringsdato klar, men forfatteren er klokkeklar på at boka vil komme ut på ett eller annet vis i løpet av året. Litt av utfordringen er at Press, forlaget til Simonsen, ikke ønsker å gi ut norsk skjønnlitteratur lenger. Han er derfor på jakt etter et forlag som kan være interessert i å ta den suksessfulle krimserien hans videre. Crux var definitivt en av de aller beste 2022-titlene, så her regner vi i Krimlitteratur med at noen raskt er på ballen. Manuset er flikket og pusset på, og så godt som ferdig. Dette forteller forfatteren selv i et intervju med oss på tirsdag:

– Jeg sitter med et manus som jeg liker veldig godt, og jeg shopper rundt, men det er selvsagt vanskelig å komme inn hos de aller største forlagene med en serie som allerede er i gang. Boka skal ut, på den ene eller andre måten i løpet av året, men enn så lenge vet jeg ikke hvordan det vil skje.

Om handlingen i Mørkefall sier Simonsen følgende:

– Dette blir den første boka i serien hvor all handling foregår i Norge. Som i de første bøkene, blir det mye heftig action 🙂 Historien starter på et bedehus på på Østre Toten. En særs blandet gruppe av konspirasjonsteoretikere er samlet for å diskutere verdenssituasjonen. Tonen er gemyttlig, helt til en mann som har dukket opp ingetstedsfra reiser seg og anklager de andre for å være veikinger og pratmakere. Handling må til, målrettet og kraftfull, erklærer han, før han forsvinner. En ung kvinne som også er på møtet, er nysgjerrig, og følger etter ham. Dagen etter blir kvinnen funnet drept, like i nærheten. Den drepte er VG-journalisten Elise Ellefsen, en venninne av Liv Eriksson. Elise jobbet undercover med en bok om konspirasjonsmiljøer i Norge. Mens politiet jakter på drapsmannen, allierer Liv Eriksson seg med Mikael, en kollega av Elise. De to starter sin egen jakt.


MERETE JUNKER: REDEBYGGEREN

Det finnes en del eksempler de siste årene på krimforfattere som søker tilbake til røttene. Anne Holt er en av dem, Tom Egeland en annen, bare for å nevne et par eksempler. Altså det å hente ned sin gamle krimhelt fra hylla, og revitalisere han eller henne med nye utgivelser. Det er akkurat det Merete Junker gjør når hun kommer med Redebyggeren i mars. Hun avslører at hennes trofaste lesere har mast på dette lenge, og nå følte hun selv også at tiden var inne til å gi Mette Minde et nytt liv mellom bokpermene. Vi er mange i miljøet som applauderer akkurat den avgjørelsen. Merete selv boblet nesten over av energi da vi snakket med henne om den kommende boka tidligere i høst:

– Ja, dette er gøy! Det viktigste for meg denne gangen, har vært å bringe min første, og høyt elskede krimheltinne, journalisten Mette Minde, tilbake på sporet. Og her er hun! Endelig! Sulten og dedikert. Ti år er gått siden de skakende hendelsene i «Pumasommer». Mette Minde har levd et tilbaketrukket liv langt nord i landet, men da et nært familiemedlem blir drept, tvinges hun tilbake til slektsgården i Telemark. Det vært en sann glede og lettelse for meg å oppdage at Mette Minde samarbeider, og at hun virkelig vil tilbake i manesjen! Jeg kan love at jeg har prøvd, flere ganger tidligere, uten å lykkes, men nå kommer den i mars, og jeg gleder meg skikkelig.


HEINE BAKKEID: SORGSANKEREN

I 2022 vant Heine Bakkeid Rivertonprisen for sin fjerde bok om den suicidale, tidligere avhørslederen Thorkild Aske. Den strålende krimromanen St.Avenger. Vi trodde lenge at hans femte og siste bok i serien skulle komme i løpet av 2023, men den har latt vente på seg fram til nå. I midten av februar er den imidlertid endelig klar, og for de av oss som skal på Hans Olav Lahlums Krimfestival i Tvedestrand i slutten av februar, kan vi se fram til å få møte både Heine og få satt kloa i et rykende ferskt eksemplar av Sorgsankeren.

Sorgsankeren er altså Heine Bakkeids femte krimroman i den kritikerroste serien. Thorkild Aske blir oppsøkt på hybelen sin av en gammel fiende, en mann som allerede har prøvd å drepe ham to ganger. Mannen forteller at han har fått i oppdrag å drepe fire mennesker på under en uke og nå trenger han Askes hjelp til å fullføre jobben. 

I løpet av den kommende uka vil dere få møte Heine Bakkeid i et eget intervju her på Krimlitteratur, der han forteller mer om boka, skriveprosessen og tankene bak denne utgivelsen.


KAJA NYGAARD: ET MØRKERE VANN

Den aller første i rekka av kommende krimbøker er debutanten Kaja Nygaards Et mørkere vann. Allerede på onsdag skal den ligge klar i butikkhyllene, og samme dag presenterer vi årets første anmeldelse av akkurat den boka. Hun er også den første norske krimdebutanten på Bonnier Norsk Forlag. Det blir utrolig spennende å lese hva hun har å komme med. I et intervju med oss for noen uker siden kunne Kaja røpe at det er korrupsjon som er tematikken i hennes debut, og hun sier følgende om handlingen i romanen:

– Et mørkere vann handler vel egentlig om en tilsynelatende vellykket Stavanger-kvinne som jeg har gitt navnet Ada Rosendal, og som en dag forsvinner fra jobb. Igjen sitter en fortvilet ektemann, alene med en liten datter. Det eneste sporet politiet har å gå etter, er en blodig telefon som blir funnet på ekteparets hytte. Min protagonist er politibetjenten Martha Krohg, og hun blir satt på saken. Etterforskningen fører henne inn i de aller flotteste villaene i Stavanger, men også til hendelser i fortiden og mennesker som står henne nær. Det blir raskt ganske tydelig at Ada kanskje ikke er den alle har trodd.


JØRN LIER HORST: TØRT LAND

Dette er en nyhet vi har gledet oss skikkelig til å dele med dere. En ny krimroman med William Wisting i høysetet er alltid en stor nyhet, og etter et Wisting-fritt 2023, er det en fryd å kunne melde at vi har en ny bok i vente på sensommeren. Jørn er en opptatt mann med ufattelig mange prosjekter, TV-oppdrag og andre jern i ilden, i tillegg til at han vier mye oppmerksomhet til barnebøkene. Derfor er det aldri godt å vite når han har et nytt manus klart. I tillegg mener vi å huske at det i løpet av året også vil komme en ny sesong med Wisting på TV-skjermen. Helt fint, for vi får aldri nok av den blide Stavern-mannen, ser det ut til. Så lenge han ikke synger, vel å merke … 😉

Her er det Jørn kunne fortelle oss da vi snakket med ham på onsdag:

– Ja, i 2024 er jeg tilbake med en ny Wisting-krim. Det kan jeg bekrefte. Den kommer nok mest trolig på sensommeren, og har fått arbeidstittelen «Tørt land», Jeg kan ikke si så alt for mye om handlingen ennå, men det starter med en hard vinter der damlukene til Farrisvannet har fått store frostskader, og før sommeren blir vannet tappet ned for å reparere disse damlukene, siden det skjedde har det knapt kommet regn. Innsjøen har ikke blitt fylt opp igjen, bare tørket stadig mer ut. Alt som har ligget skjult kommer til syne. Dere kan tenke dere til hva som dukker opp da …


SILJE O. ULSTEIN: STORE VAKRE TROLL

Store, vakre troll er en krimroman om mobbing og utfrysning, om kjønn, sex og flytende grenser, om morsforhold, om nakenbilder på nettet og om å dø, sier forlaget Aschehoug. Silje O. Ulsteins oppfølger til fantastiske Krypdyrmemoroarer har latt vente på seg, og har vært meldt opp som kommende bok opp til flere ganger. Nå er det imidlertid klart at boka kommer i august. Dette kunne Silje selv bekrefte da vi snakket med henne for noen dager siden. Til de av dere som nesten ikke klarer å vente lenger (slik som oss), så får dere en liten forsmak på hva boka skal handle om her:

Veslemøy er 16 år da hun går utfor kanten av Innerdalstårnet, og befinner seg i fritt fall. Det er ett år siden hun flyttet til Sunndalsøra, ti måneder siden hun fikk sin første bestevenninne, ni siden hun fikk sin første kjæreste og åtte siden hun så sitt første lik. Fra fallet gjenopplever hun livet og begivenhetene som førte til at hun havnet her.

Politibetjent Ronja Solskinn har vært på fjelltur, og ikke fått med seg at politiet og Røde Kors har rykket inn i Innerdalen. Blant de røde uniformene gjenkjenner hun Est, som siden sist har blitt hjelpekorpsleder, farget luggen rosa og lyseblå og funnet kjærligheten. Gjensynet gir dem mulighet både til å løse en kompleks sak og samtidig komme nærmere hverandre som søsken.


MONIKA N. YNDESTAD: ALIBIET

Enkelte vil kanskje hevde at dette er en 2023-tittel ettersom den allerede er sluppet som lydserie på Storytel av Lind & Co, men i trykt format kommer ikke boka før nå denne våren. Monika Yndestad er en driftig dame som etter at hun slo gjennom som krimforfatter med Jentene fra baletten, har gitt ut en rekke bøker, lydserier for Storytel, og nå sist som gravejournalist i TV-serien Ung mor savnet, om forsvinningen til Dung Tran Larsen i 2007. Noen av dere har kanskje hørt lydserien Alibiet allerede, men her er iallfall litt om handlingen:

Tingrettsdommer Oda Karoline Kaas viser ingen nåde i dommene sine. Hun mener selv at hun følger bevisene, og hun har aldri frikjent noen. Alt blir snudd på hodet da et nytt vitne dukker opp i en voldssak, et alibivitne. Oda gjør en stygg feil. Rundt henne begynner folk å dø. Oda har ingen dommerkappe hun kan beskytte seg bak da hun blir anklaget for å ha forårsaket en annens død. Anklageren er navnløs. Bergenspressen nådeløs. Alt brukes mot henne. Oda er ikke trygg noen steder, aller minst hjemme hos seg selv.


INGER JOHANNE ØEN: DET DU EIER EVIG

Her snakker vi enda en krimdebutant, og enda en januarutgivelse. Inger Johanne Øen er et helt uskrevet blad, men har altså fått antatt sin debutroman på Gyldendal. Det borger i seg selv for kvalitet. Stort trangere nåløye finner du ikke i norsk bokbransje. I Det du eier evig skal vi til Hønefoss og distriktene rundt dette tettstedet. Vi har en kombo av en Cold Case sak med en forsvinning, en kvinnelig politietterforsker som var personlig involvert i forsvinningen, og et nært drama som vikler den gamle saken inn med en ny historie som utspiller seg i nåtid. Et fint plott for en spennende historie. Vi snakket med Inger Johanne i begynnelsen av desember, og da kunne hun fortelle at hun hadde jobbet med dette manuset i over 15 år.

– Jo, det har tatt noen år kan vi si. Jeg begynte på mitt første manus om Silja Frost så langt tilbake som i 2007. Da hadde jeg hatt en kort filmsekvens som til stadighet dukket opp i hodet: En kvinne som kommer gående langs et vann, for så å forsvinne inn i skogen. Jeg ble veldig nysgjerrig på hvem denne kvinnen var, og hva hun gjorde i hodet mitt. Og dermed kom skriveprosessen i gang. Dette første manuset jobbet jeg med helt frem til 2019, ved siden av lærerjobb og andre skriveprosjekter.

Les gjerne hele intervjuet vi hadde med Inger Johanne om den kommende boka her.


JAN BORIS STENE: MORD I DØDENS DAL

Noen av bøkene vi presenterer her kommer bare om et par dager. Andre vet vi kommer en eller annen gang på vårparten eller høstparten, men så har vi også en tredje kategori, og det er de som vi krysser fingrene for at blir ferdige før vi bikker enda et nytt år. Jan Boris Stenes neste bok i Falkener & Wilberg-serien er en slik bok. Forfatteren tør ikke å love at den kommer i 2024, men har et håp om å få det til. For oss er det mer enn nok til å kline til med en plass på lista. Her er hva Jan Boris selv sa da vi snakket med ham på onsdag:

– Jeg skriver nå parallelt på en ny Falkener-bok og første bok i en ny serie med en ny detektiv, men mest sannsynlig kommer begge disse i 2025. Det er mulig at Falkener-boken kommer til jul i 2024, men altså høyst usikkert. Denne foregår uansett i 1927, og Falkener må løse et mordmysterium hvis spor og indisier leder til Falkeners egen arbeidsplass, Norges tekniske høyskole .

Om det blir lansering til jul, eller om det drøyer, så tror jeg at jeg snakker for det fleste ihuga tilhengere av klassisk, historisk krim, når jeg sier at vi gleder oss stort til en ny tur til Trondheim 100 år tilbake i tid.


HANNE GELLEIN: ALDRI VÆRE TRYGG

Hanne Gellein er nok fremdeles et ganske ferskt navn for mange på den norske krimhimmelen, men dette er altså hennes tredje bok med handling fra Trondheim og Trøndelag, der forfatteren bor og jobber selv. I et intervju hun gjorde med oss i romjula, avslører hun at skriveprosessen denne gangen har gått lekende lett, og at hun gleder seg stort til boka skal ut i vår.

– I Aldri være trygg følger vi altså de to hovedpersonene, rettspatologen Silje Andersen, og hennes gode venn Luca Stellander, når de begge blir innhentet av sin fortid. Silje Andersen våkner lenket fast i en mørk og kald kjeller, men hvordan skal hun komme seg ut? Den eneste som kan redde henne er vennen Luca Stellander, men i samme stund henter politiet ham ned på stasjonen. Der får han vite at han er mistenkt for drapet på lederen i Nordisk Front, et uløst drap begått for fem år siden. Nå mener et vitne at han har sett Luca Stellander slå ham i hjel. Luca har gjort alt han kan for å glemme sin høyreekstreme fortid, men nå presser den på fra alle kanter. Om han bare kunne huske hva som skjedde den kvelden.. 

Hele intervjuet med Hanne Gellein vil bli publisert i løpet av kort tid her på Krimlitteratur.com


PÅL GERHARD OLSEN: TIL MARGEN

Det har gått mange år siden sist Pål Gerhard Olsen gav ut kriminallitteratur , men nå er det endelig duket for et gledelig gjensyn med den rutinerte ringreven. Pål Gerhard debuterte som forfatter så tidlig som i 1985, og har siden den gang utgitt godt over 30 bøker, hovedsakelig romaner, fordelt på ulike sjangere: kriminalromaner, historiske romaner,
samtidsromaner og barne- og ungdomsromaner

Denne våren kommer han med Til margen. En politiroman som skiller seg fra det ordinære og vanlige. Hans hovedperson, Maria Jenseg, er nemlig noe helt for seg selv. Dette fortalte han om da vi intervjuet ham tidligere i høst om den kommende boka:

– Maria er et traumatisert adoptivbarn fra Filippinene, en aktiv katolikk, og med en særegen yrkesmetodikk som slekter på skuespillernes berømte «method acting«. For Maria står den hudløse innlevelsen i den skyldige helt sentralt. Skal hun kunne oppklare forbrytelsen ( les mordet ), må hun selv bli ett med det forbryterske sinnelaget. En tilnærmingsmåte som det neppe foreleses om på Politihøgskolen til allmenn forlystelse, men som forhåpentlligvis borger for en krimopplevelse et stykke utenfor den slagne landevei.


UNNI LINDELL: DUKKEN I TAUET

Det er en stor glede for oss å kunne melde at Unni Lindell kommer med ny bok denne høsten. Den tredje boka i serien om «Snø» er tenkt utgitt på senhøsten i følge Unni selv. Hun har hatt stor suksess med sin nye serie som kommer ut på Bonnier Norsk Forlag, og hun ble også nominert til Rivertonprisen for sin forrige bok i serien. I sin nye serie følger vi altså «Snø», som er en svært ung politibetjent i Oslo, og med det også har et ungdommelig pågangsmot og en litt herlig og ungdomslig naiv innstilling til sakene hun gyver løs på. Det virker som om dette nye og friske perspektivet også har gitt en revitaliserende energi til forfatteren som sprudler som aldri før av liv og overskudd.

Vi snakket med Unni for et par dager siden, og da sa hun dette om den kommende utgivelsen, og planene for våren:

– Tematikken i Dukken i tauet er gamle synder som ikke bare dukker opp igjen en gang, men som gjentar seg flere ganger. «Synden» ser opplagt ut, men selvsagt er ikke ting slik de ser ut. Nå inntar jeg skriveleiligheten i Sandvika 3. januar, og slipper ikke ut før boka er i boks. Sier nei til absolutt alle forespørsler denne våren. Jeg har en god del igjen, men ser lyst på det.


EVA J. STENSRUD: SKYGGEADVOKATEN

Skal du debutere som krimforfatter i Norge i dag, skal du være både rakrygget og tøff. Å debutere slik, og i tillegg ha en tematikk som er såpass regimekritisk til et land som Iran, er steintøft gjort. Stensrud hyller årets fredsprisvinner og kvinnene som har stått opp i Iran med denne boka, og innrømmer glatt at hun aldri kan sette sine føtter i det landet igjen etter at Skyggeadvokaten ser dagens lys denne våren. Om et par uker kommer et lengre intervju med Eva her på Krimlitteratur der hun forteller mye mer om akkurat dette perspektivet, om researchen hun har gjort i Iran, og om prosessen som førte fram til denne boka. Snakker vi årets viktigste krimutgivelse?

I det samme intervjuet røper hun også litt av handlingen:

– Det hele begynner i Iran i 1979: Tiåringen Elias opplever at familien hans brutalt slaktes ned, og sammen med tanten, som er gift med en norsk diplomat, flykter han til Norge. Sammen med familien reiser også Anna, som rømmer fra et ekteskap broren, Rashid, vil tvinge henne til å inngå. Rashid har en høy posisjon i revolusjonsgarden og sitter på informasjon Anna bruker som valuta for å få asyl i Norge. Førti år senere blir Anna funnet drept i sitt hjem på Nesodden, og mistanken rettes naturlig nok mot broren hun en gang forrådte. Overbetjent i Kripos, Asbjørn Skar, sliter med saken og søker støtte hos PST-etterforsker Liv Lindemann. Elias er nå en profilert forsvarsadvokat med høy sikkerhetsklarering. Når han treffer en advokatkollega og forelsker seg dypt og inderlig i henne, starter en prosess som skal føre dem begge ut i et surrealistisk  mareritt.  


TOM EGELAND: SHAITAN

Flere enn oss som gleder seg til en ny Bjørn Beltø-roman? Det ville ikke forundre oss i det hele tatt. Det må være lov å si at vi skylder Tom Egeland en stor takk for at han har gravd fram igjen Beltø fra ruinene, ristet liv i ham, og gitt ham flere mysterier å bryne seg på i nye bøker. Måtte det vare til evig tid 😉

Tom Egeland har de siste årene hatt det for vane å slippe bøkene tidlig på forsommeren, og vi har flere av hans siste bøker stående i bokhylla som lukter umiskjennelig av sololje. Denne gangen kan det imidlertid se ut til at vi må vente oss til gradestokken synker et par grader før vi får et gjensyn. Iallfall om vi skal ta Tom selv på ordet. Her er hva han sa om den kommende Beltø-krimmen nå i romjula:

– Ja, det kommer bok i 2024, selv om jeg ligger litt bak skjema. Så vi får se om jeg rekker bok før sommeren, eller om vi må vente til høsten. Boka har iallfall fått tittelen Shaitan, og det er en spenningsroman der Bjørn Beltø involveres i ulike arkeologiske utgravninger der flere arkeologer blir drept. Alle utgravningene har det til felles at de utforsker gammeltestamentlige myter – og at arkeologene finner spor som avslører helt andre forklaringer enn de bibelske.


MYRIAM H. BJERKLI: SAMIRAS DØD

Skal du klatre til topps som norsk krimforfatter, så er det bare tre ting å gjøre, sa Jørn Lier Horst en gang: Skrive, skrive, og skrive. Det tipset virker det som om Myriam har tatt til seg. Det går knapt et år mellom hver utgivelse fra hennes penn, og tilhengerskaren bare øker i omfang for hver bok hun gir ut. I mars ble hun også nominert til Rivertonprisen for første gang med boka Grønnøyd monster, en bok hun for øvrig også vant Sølvkniven for samme år. I sommer kom Elskede Emilie, og nå altså Samiras død, et drøyt svangerskap senere. Bøkene hennes har alltid en mørk tematikk som løper som skygger i bakgrunnen, og slik er det denne gangen også. Vi snakket med henne tidligere i høst, og da kunne hun fortelle følgende om Samiras død:

– Bøkene mine er inspirert av virkeligheten, og som alle mine tidligere bøker tar «Samiras død» for seg temaer vi altfor ofte møter i nyhetsbilde. Denne gangen menneskehandel, rasisme, fattigdom og mobbing.  – Boken har vært både veldig lett og ganske vanskelig å skrive. Håkon og kjæresten blir utsatt for store påkjenninger, og det var faktisk den enkleste delen, jeg liker å skape utfordringer for karakterene mine. Men siden boken også omhandler menneskehandel, måtte jeg også lese meg opp på en del ubehagelige hendelser som ikke alltid var like lett å glemme når jeg slo av pc-en for kvelden.


ATLE NIELSEN: SYV ARMER

Atle Nielsens tredje krimroman er meldt opp på listene for denne våren, og det er det mange som ser fram til med stor glede. Hans to forrige journalistkrimmer med TV2-journalisten Ole Bull i hovedrollen har vært friske pust, og selv om Bull nå har fått fyken i TV2 og må opptre som frilansjournalist, betyr ikke det nødvendigvis at dramatikken blir mindre.

Vi har selvsagt intervjuet Atle om den kommende boka hans, og vil i løpet av januar presentere et lengre intervju her hos oss, men her er hva han kan fortelle om handlingen i Syv armer:

– Ole Bull er på fylla i Roma. Den engelske kjæresten hans forsvant med coronaen, og han livnærer seg som frilansjournalist etter at han fikk sparken i TV 2. Et drap på en italiensk kollega vekker imidlertid den desillusjonerte journalisten, og han settes brått to år tilbake i tid, til den gangen han selv var midt oppi et lignende dødsfall. En skjerpet Ole Bull begynner å nøste rundt drapet på den italienske kollegaen. Samtidig forsøker både italiensk politi og folk hjemme å få tak i Ole Bull. Blant dem er VG-journalist Jan Henrik Kalvik i Bergen, og snart dukker også Norges råeste tabloid-journalist opp i Italia.


ANDERS TOTLAND: TIL DØDEN SKIL OSS

Anders Totland gjorde furore da han kom ut med den spinnville, smått absurde krimromanen Til jord skal du bli for et par år siden. Boken gikk ut i flere opplag, fikk masse oppmerksomhet, og har blant annet også blitt solgt til Danmark, der den har fått strålende kritikker. Det var en fantastisk miks av galskap, humor og alvor som gjorde den første boka til en suksess, og Totland lover at han har tatt med seg dette elementet inn i oppfølgeren også. Her er hva forfatteren sa til oss om den kommende boka da vi snakket med ham rett før jul:

– Dette er altså bok nummer to om den pensjonerte presten Jacob Juul. I tillegg til å driva med birøkt og spritbrenning, har han blitt bestefar til vesle Isabella Donnatina, og no prøver han å få til ein så fin kvardag som mogleg for den vesle familien i prestegarden. Men så enkelt blir det sjølvsagt ikkje. For no skal den nye presten i bygda gifta seg, og Jacob har tatt på seg å ha festen i prestegarden – midt i det som er den varmaste sommaren i manns minne. I tillegg får han brått og uventa eit lik han må hanskast med, i tillegg til nye kriminelle forviklingar som han må finna ein veg ut av. Og oppi det heile luskar barnevernet i bakgrunnen. For kor bra er det eigentleg at den unge jenta bur hos bestefaren, med alt som skjer?


ANETTE HEMMING: UKJENT TITTEL

Om vi ser bort fra alt oppstyret rundt Johan Høst og hans sjakkthriller, kan vi ikke huske noen norske krimdebutanter som har fått så mye oppmerksomhet, så mange flotte anmeldelser, og en strålende mottakelse som det Anette Hemming fikk i 2022 for sin debutkrim Kartografen. Som om ikke det var nok, ble boken solgt til flere land allerede før utgivelse. Slikt er både stas og moro å være vitne til, og etter å ha lest boka forstår vi også godt alt oppstusset. Nå er Hemming omsider i mål med et utkast til en ny bok i serien, og vi krysser fingrene for at vi ikke jinxer det når vi våger å lansere den som en 2024-tittel. Anette selv har et håp om at det skal skje, men det kommer jo an på prosessen videre, presiserer hun.

– Boken er en frittstående oppfølger til Kartografen, hvor vi vil møte igjen etterforskerduoen John Persvik og Oda Pedersen. En utvekslingsstudent i Oslo etterlater seg et siste rop om hjelp, før hun forsvinner. Ingen ser ut til å vite hvem hun egentlig er, og hvilke hemmeligheter hun bar med seg. Som hos dyrene, skal også menneskene forlate redet og løsrive seg sine foreldre. Men verden utenfor er fylt av farer. Også blant menneskene finnes det rovdyr, og i kjølvannet av forsvinningen sitter en annen student igjen i frykt for de dyriske kreftene som finnes i oss mennesker.


SVEN PETTER NÆSS: LØVINNEN

Sven Petter Næss hadde ikke mindre enn to krimutgivelser i 2023. Først kom Passasjeren i februar, en ny krim i serien om Harinder Singh, deretter kom Tyv i august i Vigmostad & Bjørkes serie med kortromaner inspirert av ett av de ti budene i Bibelen. Det betyr ikke at 2024 blir et friår for forfatteren. Allerede om en måned vil femte bok i Harinder Singh-serien, Løvinnen, ligge i stabler i alle landets bokhandlere.

Om vi blir bedt om å svare på om det har kommet noen nye store norske krimstjerner de siste fem årene, ja så vil Sven Petter være et helt naturlig navn å trekke fram. Rivertonpris, gode salgstall, og en produksjon som er mer hårete enn det de fleste klarer å få utgitt på så kort tid.

Vi snakket med Sven Petter i oktober om Løvinnen, og han ga oss et lite innblikk i hva det er vi har i vente denne gangen:

Harinder har selvsagt en ny sak å løse – to menn blir skutt og drept på åpen gate. Den ene er en kontroversiell kjendisadvokat som nettopp har vunnet et søksmål mot to politibetjenter. Det er en sak som gjør at Harinder kommer på kant med egne kolleger. For første gang skriver jeg en ren oppfølger. Løvinnen plukker opp tråder fra Skjebnesteinen og hører tematisk til sammen med den boka. Nå får dere endelig svar på hva som skjedde med Amandeep etter at hun forsvant på slutten av Skjebnesteinen.


INGRID BERGLUND: DEN TRETTENDE STATUEN

Når vi først er inne på nye stjerner, kommer vi ikke unna Ingrid Berglund heller, selv om hun faktisk skrev tre krimromaner for ganske mange år tilbake også. Disse er for øvrig nylig blitt relansert denne senhøsten i pocketformat. Hennes nye krimserie har fått en pangstart den også. Hennes første bok i serien, Den svarte svanen, ble Ingrid Rivertonnominert for nå i mars. I vår kom bok nummer to, og nå kan hun altså avsløre at hun har klar en tredje bok som forhåpentligvis ser dagens lys når vi kommer til høsten. Den har altså fått den mystiske tittelen Den trettende statuen, og vi har vel knapt hørt om et bedre anslag på en krimroman på aldri så lenge. Bare hør her:

– En skoleklasse får i oppdrag å telle hvor mange statuer det er i undervannsparken ved Sjøholmen utenfor Sandvika. Statuene er laget i menneskestørrelse og er festet til sjøbunnen med en stang. I fasiten står det tolv, men elevene kommer til tretten. Tolv av dem stivnet for flere år siden, den siste så sent som natten før.

Ingrid forteller videre at det selvsagt er dødsboadvokat Oda Krohg og hennes gamle assistent Reidar Simonsen som får oppdraget med å fordele arven etter den drepte, og det utvikler seg til å bli deres vanskeligste oppdrag til nå. De vikles inn i en verden av svik og bedrag, som etter hvert gjør det umulig å vite hvem de kan stole på. Spørsmålene ligger i kø, forteller Berglund:

– Hvem er egentlig den trettende statuen? Og hvorfor ble liket hans satt på utstilling, som om det å drepe ham ikke var nok?


MAARTEN DE MOL: TRE HAMMERSLAG

Denne har vi ventet på med lengsel. Den frittstående oppfølgeren til spenningsromanen Overløperen av Maarten de Mol har fått tittelen Tre hammerslag, og er tenkt utgitt på vårparten 2024. Forfatterparet bak pseudonymet har jobbet lenge og intenst med manuset, og i et intervju med oss tidligere i høste røpet de også baksideteksten. Noe som iallfall ga oss kriblinger av forventning. Så langt, er dette en av titlene vi ser aller mest fram til når bakkene blir grønne igjen om noen måneder:

Når Even Sagen kommer seg over svenskegrensen, havner han i Motala. Men er han egentlig i sikkerhet i det nøytrale Sverige? Mange krefter herjer i industribyen ved Vättern: Fabrikkeiere og direktører driver lyssky virksomhet. Andre driver et høyt spill med innovasjonsprosjekter innen industrien. Samtidig planlegger en gruppe kommunister drastiske aksjoner. Så blir en direktørfrue funnet drept. Dødsårsak: tre hammerslag mot tinningen. Even vil først holde seg unna, men han blir ufrivillig trukket inn i hendelsene. Etter hvert kan han ikke unngå å innlede sin egen jakt på morderen. Som i «Overløperen», som «Tre hammerslag» er en frittstående oppfølger til, må han være svært nøye med hvem han velger å stole på.

Les hele intervjuet med ekteparet bak disse bøkene her.


JO NESBØ: KONGEN AV OS

Alltid litt ekstra stas å kunne komme med en avsløring som de fleste ikke kjenner til fra før, og litt ekstra stas når det gjelder et navn som Jo Nesbø 🙂

Kongen av Os er oppfølgeren til den fantastiske boka Kongeriket som kom i 2020. Det er en god del av oss som virkelig elsket dette sidekicket av en historie, mens andre syntes mursteinen ble i drøyeste laget. Uansett, i juni kommer neste kapittel om de to brødrene som vi møtte i Kongeriket. Her er hva Aschehoug skriver på sine nettsider om denne utgivelsen:

På mange vis har brødrene Carl og Roy Opgard hatt suksess i livet. Så mye suksess som det er mulig å ha i ei lita bygd som Os, i alle fall. Carl er sjef for bygdas råflotte spahotell, mens Roy driver bensinstasjonen og har planen klar for en fornøyelsespark med berg- og dalbane. Men da det ligger an til at den nye riksveien vil bli lagt utenfor bygda, må noe gjøres, selv om metodene som kreves er skitne. Heldigvis har brødrene litt erfaring med den slags.

Samtidig har lensmannen fått tak i ny teknologi som han mener kan bevise at brødrene står bak en rekke drap som ligger tilbake i tid. Og flere skal det bli. Det er som Roy sier om berg- og dalbanen: «Når den først har starta, er det for seint å hoppe av.» Kongen av Os er en storslått og heftig spenningsroman om lojalitet, familiebånd, sterk kjærlighet og kamp mot mektige krefter. Det er en roman om fortapte sjeler og et høyt antall drepte.


JØRGEN BREKKE: DET BLINDE ØYENVITNET

Jørgen Brekke har skrevet en rekke spenningsromaner de siste årene, men alle har vært i psykologisk thriller-landskapet. Det begynner å bli noen år siden Menneskehunger kom, men nå kan vi med glede fortelle dere at Odd Singsaker kommer på besøk i 2024. En splitter ny historie er ferdigskrevet i romjula, og alt tyder på at den når ut til dere i løpet av året som kommer. Jørgen selv forteller følgende om den kommende boka:

– Romanen starter med at et vitne ringer alarmsentralen i Trondheim og forteller i detalj om et pågående øksedrap i leiligheten rett over gata fra der hun bor. Etter en utrykning erfarer politiet at den aktuelle leiligheten er tom og at et drap ikke har funnet sted der inne. Kvinnen som ringte alarmsentralen, blir oppsporet. Hun bor ganske riktig i blokken over gata. Men innen politiet ankommer leiligheten hennes, har hun hengt seg. Nærmere undersøkelser viser også at hun har vært blind i årevis. Politiet setter resurser inn på å finne mannen som bor i leiligheten kvinnen pekte ut som åsted for øksedrap før hun døde. Det viser seg at han eier en hytte 16 kilometer utenfor byen. Da politiet ankommer denne hytta blir han funnet drept sammen med en kjæreste. Drapsvåpen: Øks. Med andre ord står Odd Singsaker denne gangen ovenfor et realt mysterium. For å komme til bunns i dette må Singsaker prøve å bli kjent med de tre avdøde i saken, noe som skal vise seg å ikke bli så lett. Singsaker må også forsøke å forstå hvilken rolle Thomas Mores verk Utopia, en stokk tarotkort og et drap på et gårdskollektiv i Frankrike på nittitallet spiller i saken.


ULRIK HØISÆTHER: DEN LANGE HEVNEN

Av alle de oppmeldte bøkene det kommende året, var det kanskje denne som overrasket oss aller mest. Ulrik Høisæther har ikke hatt det for vane å komme ut med ny bok hvert år. Det går gjerne både tre og fire mellom hver gang, men nå er han tydeligvis i dytten. Det er ikke så rart, for fjorårets Den kongelige kidnappingen sprudlet av overskudd og skriveglede. Det var helt tydelig at energibunten Høisæther hadde funnet formen. Tradisjonen tro, veksler han også litt på subsjanger selv om protagonistene er de samme. Nå blir det mindre turboaction, og mer krim lover Høisæther:

– I 2024 er planen å la Frans Nansen møte sitt største krim-mysterium i karrieren. Livet som profilert drapsetterforsker og alenepappa er en vanskelig kombinasjon som gjøres verre når senhøsten trykker seg inn over Oslo, og datteren Elena fyller år. Frans etterforsker et mulig drap på en milliardærfrue som har forsvunnet uten spor på vestkanten. Han har sittet på spaning i 13 netter på samme sted, uten hell. På den fjortende kvelden, Elenas fødselsdag, blir en kollega av Frans drept under samme spaningen. Han blir skutt fra lang avstand. Et skudd som må ha vært ment for Frans Nansen. Men det er et umenneskelig skudd. Et umulig skudd. Frans blir fanget i dilemmaet mellom å rømme landet med datteren, eller å møte mørke hemmeligheter fra fortiden for å finne ut av hvem det er som står bak drapet som skulle vært på ham selv. Samtidig går et nytt skudd av i Oslo, og det er rettet mot Statsministeren…


RANDI FUGLEHAUG: SKALLEBANK

I midten av desember kunne vi avsløre at Randi Fuglehaug bare er en drøy måned unna butikkhyllene med det avsluttende kapitlet i sin Vossakrim-trilogi, Skallebank. Da kjente vi at det kriblet litt ekstra her i stua. Randis fine krimserie har raskt blitt en stor favoritt hos oss. I intervjuet hun hadde med oss forteller hun at hun valgt både omgivelser og begivenhet med omhu. Denne gangen inviterer hun oss nemlig med på Smalahovefest. Vi kjenner vann i munnen allerede 😉

Etter at handlinga i dei to første bøkene var lagt til Ekstremsportveko og Vossa Jazz, har eg fått mange spørsmål om – og nesten like mange forslag til – kva arrangement tredje bok kom til å sentrerast rundt. Eg har i all hemmelegheit heile tida visst at det skulle bli det mykje mindre, men kanskje vel så viktige, Smalahovesleppet. For kva roper meir Voss enn denne litt underlege, men svært velsmakande, tradisjonsmaten? Og kva inspirerer meir til å skrive krim enn avkappa sauehovud?

Anslaget på romanen høres også ut som det kan bli rimelig spektakulært:

– Boka startar ein fredag i slutten av september, to veker etter eit kommuneval som overraskande har enda med at jordbruksbygda Voss for første gong får SV-ordførar: ingen ringare enn TV-kjendis og heimvend vossing Sjur Dagestad. For å kople av etter den hektiske valkampen, tar han ein tur i fjellet åleine. Først dagen etter dukkar han opp igjen – hovudet hans blir funne i festivalteltet på Smalahovesleppet. Skallebank har på mange måtar blitt ein krimroman om matkultur, vinkultur og ukultur. Det er kjekt.


OLE ASBJØRN NESS: BRODERMORD

Ole Asbjørn Ness debuterte med et brak for tre år siden med En dag i mai. En oppsiktsvekkende kompleks og annerledes krim med flere thrillerelementer. Sprekt språk, tøffe vendinger, og herlig lite politisk korrekt på alle mulige måter. Til tider nesten absurd i sine plottmessige krumspring, men nok innafor til at det forble spennende boka gjennom. Vi trodde denne oppfølgeren skulle komme i fjor, men den lot vente på seg da. Ole Asbjørn forteller nå hva som gjorde at det tok et ekstra år å komme i mål med bokprosjektet:

– Invasjonen til Russland av Ukraina ødela plottet i første versjon, så nå er det et sideplot fra denne som er utviklet til en fullstendig roman. Arbeider nå på spreng. Fortsatt er helten Johnny Abrahamsen, nyskilt, og midt i en vanskelig barnefordelingssak, da en rik mann blir funnet drept på Tjuvholmen på mildt sagt bestialsk vis. Planen er å ha boka klar til bokhøsten.

Vi kan ikke si annet enn at vi gleder oss til denne. Om Ness er i nærheten av å følge opp sin første krimutgivelse, så har vi noe godt i vente når høstbladene faller.


ØRJAN N. KARLSSON: STILLE SOM SNØ

Hele krimforfatterselskapet i Norge har gledet seg over Ørjans suksess de siste to årene. Dersom det er mulig å si noe sånt som at en suksess er fortjent, ja så gjelder den i høyeste grad for Karlsson. Med over 20 titler på backlisten har han levert år etter år etter år. Stadig nye bøker. Stadig nye sjangere. Stadig nye serier. Vi snakker spenningslitteratur for både voksne og ungdom, fantasy, science fiction, krim, historisk krigsroman og actionthrillere på rekke og rad. Så kom endelig gjennombruddet med de to bøkene Det siste stykket hjem og Natten reiser alene. Han måtte rett og slett tilbake til hjemtraktene i Bodø for å nå ut til et bredere publikum, og nå skal bøkene ut på både tysk og engelsk i året som kommer. Vi gratulerer! Også i 2024 er han klar med et nytt kapittel i denne nye serien, og den boka har altså fått tittelen Stille som snø:

– En død mann driver i land på Nyholmen, halvøya som stikker ut i Bodøs havnebasseng. Den døde kan ikke identifiseres, og ingen er meldt savnet. Hvem er han – og hvordan havnet han på Nyholmen? Jakob og Noora er i villrede, og situasjonen blir ikke klarere når rettsmedisineren gjør noe snodige funn på den døde. Samtidig, i Henningsvær i Lofoten strever politistasjonssjef Einar Eriksen med sitt: En ung gutt er funnet ihjelfrossen på fotballbanen utenfor det vesle samfunnet. En nabo mener å ha hørt rop og skrik i den retningen, men vinterstormene herjer over Vestfjorden. Det er ikke godt å si hva noen kan ha hørt. Einar vet han bør be etterforskerne i Bodø om hjelp, men han og Jakob er ikke akkurat på talefot. Så gjør en av Einars betjenter et funn som tvinger de to mennene til å jobbe sammen….


LENE LAURITSEN KJØLNER: BETATT AV VINDEN

Vi bør vel først nevne at Lene har planer om å skrive et nytt mysterium fra Sjølyst til neste jul også, bare så det er sagt. Årets julekalender må sies å ha vært en stor suksess. Det det handler om her er likevel Olivia-serien, der Lene i 2023 kom ut med Den siste olje. Også i 2024 kan vi vente oss et nytt Oliviamysterium i følge forfatteren. Det tiende i rekken, faktisk. Vi snakket med henne i romjula, og Norges sprudlende hyggekrimdronning gledet seg stort til året som kommer.

– Javisst blir det en ny Olivia! – Det blir nummer ti i rekken – på ti år. Siden det jo blir et slags Olivia-jubileum så har jeg tenkt lenge på denne. Hva slags miljø vil jeg for eksempel gå inn i denne gangen? Jeg tror jeg har landet på noe gøy, og et aktuelt tema som mange er opptatt av i våre dager 🙂 Arbeidstittelen er altså «Betatt av vinden». Omslaget er ikke helt ferdig, og jeg skal først skrive ferdig det nye Sjølyst-mysteriet, men jeg har absolutt tanker om hvordan neste Olivia-krim skal se ut.

Bøkene til Lene er et høydepunkt hvert eneste krimår, så vi ser med glede fram til å møte Olivia og gjengen ved Havnehotellet igjen også i år.


SIGBJØRN MOSTUE: SKYGGEFOLKET

Sigbjørn Mostue tok nattesøvnen fra oss med Himmelen skal gråte blod for noen år tilbake. En bok han også ble nominert til Rivertonprisen for. Etter den har han også gitt ut Taus savanne i samme serie, og begge bøkene er det solgt filmrettigheter til. Nå er altså forfatteren klar med tredje bok i serien; Skyggefolket. Den er planlagt utgitt i starten av februar.

I denne tredje boken møter vi igjen sjef for Forsvarets etterretningstjeneste, Elna Husøy, og tidligere spesialsoldat og etterretningsoffiser, Even Stubberud. Sistnevnte på vei til hjertet av Amazonas. Sammen med to svenske sosialantropologer og deres livvakt skal han oppsøke det mytiske Skyggefolket – en stamme som holder til på den venezuelanske siden av regnskogen og som skyr kontakt med omverdenen. Hos dem skal en avdød geolog ha gjemt informasjon om uendelige rikdommer i regnskogen – informasjon som både venezuelanske myndigheter og stormaktene USA og Russland kappes om å få tak i. Parallelt med dette skjer et voldsomt cyberangrep mot Norge, og det er åpenbart at russerne står bak. Det går mot et avgjørende crescendo i Oslo, og det skal vise seg at sviket har krøpet nærmere Even enn han kunne ha drømt om.


HELLE STENSBAK: KONGEN AV VENSTRE FIL

Dette er en strålende nyhet fra oss til dere. Helle Stensbaks to krimromaner Monopol og Rød løper er begge blant våre favoritter av norske krimbøker de siste årene. Kongen av venstre fil er iallfall en tittel som får oss til å undre litt ekstra, og gni oss i hendene av spenning over hva det er Helle har kommet opp med denne gangen. Hun er en travel dame med mange jern i ilden både med jobb innen organisasjonsarbeid , musikk og altså skriving, så det er ikke hvert år hun kommer ut med nye godbiter til oss.

Vi har forstått det slik at det er noe så usexy som et lønnsoppgjør som står i sentrum i denne historien, men er det noen som klarer å skvise litt spennende safter ut av akkurat den steinen så er det akkurat Helle Stensbak. Hun snakket med oss i romjula, og kunne da si følgende om den kommende boka:

Vårens vakreste eventyr, lønnsoppgjøret, nærmer seg når Frem, en ny
konkurrent til LO, flytter inn på Youngstorget med aggressivt nærvær og
skyhøye ambisjoner. Men rett før oppgjøret starter ligger en av Frems
sentrale ansatte død over kontorpulten. Rigmor Stark får oppgaven med å finne ut av dødsfallet. Men det ser ikke særskilt mistenkelig ut, og hun har et større behov for å finne ut av en trussel hun mottok på mobilen, i form av et kjønnslig bilde. Samtidig, øst i Oslo, finner en liten gutt et kjønnsorgan i matsøpla. Det er et dårlig tegn for hans unge mor, som verken har penger, venner eller nettverk når hun må redde både sønnen og seg selv. Mens Rigmor leter i kriminelle miljøer etter trusselens opphav, skjer det merkelige ting i lønnsoppgjøret som gjør dødsfallet i Frem stadig mer mistenkelig.


HANS OLAV LAHLUM: UKJENT TITTEL

Det er like sikkert som banken. Et nytt krimår betyr en ny Lahlum-utgivelse. Det er selvsagt tilfellet også i 2024. Den store spenningen ligger vel heller i hva det er han kommer opp med denne gangen. Hans høstutgivelse i 2023 var Terningmordene, en bok som også havnet i oversikten over våre krimfavoritter i 2023. Vi snakker om en av de klart beste bøkene i serien om K2 og Patricia. Mange ville derfor trodd at 2024 kanskje ble året der vi fikk møte Engly Martinsen igjen fra Sneen var ren, men den gang ei. Det blir enda et kapittel i serien med K2 og Patricia. Iallfall er det slik det ser ut akkurat nå i følge Lahlum selv:

– Jeg har jo kommet med krimroman hvert år siden 2010 og regner absolutt med å videreføre den tradisjonen i 2024 også. Mest sannsynlig blir det da en roman nummer 12 i serien med K2 og Patricia. Planlagt lansering er tidlig i september. Jeg har skrevet de første sidene og gjort meg en del tanker om videre forløp, men har ikke fastlagt verken tittel eller forside ennå. K2s nye rolle som privatdetektiv gir jo en økt geografisk mobilitet, og jeg har tenkt å bruke den til å la ham reise ut fra storbyen for å påta seg et oppdrag i et langt mer bygdeaktig lokalsamfunn på Østlandet. Han kommer til et samfunn som fortsatt er preget av motsetninger og skygger fra 2. verdenskrig – med et oppdrag om å oppklare et drap fra 1943 som har vært antatt å være en likvidering utført av hjemmefronten. Oppdragsgiveren er bror av drapsofferet fra 1943 og har sine grunner for 30 år senere å ønske en rask og definitiv oppklaring av hva som skjedde …

Lahlum er i det rause hjørnet, og gir oss sågar den første setningen i boka:

«Jeg skylder innledningsvis å gjøre Dem oppmerksom på at jeg var nasjonalsosialist under krigen», sa mannen som hadde satt seg i gjestestolen på mitt kontor»


TOMMY UELAND: OFFERVILJE

Det hender vi får spørsmål om hva som har vært årets mest positive krimoverraskelse. I 2022 var det utvilsomt Anders Totland, mens 2023 på mange måter kan sies å være Tommy Uelands år. Han kom inn som en virvelvind fra sidelinja med sin friske, spreke, morsomme og småsprø kosekrim Sofienbergmysteriet. En bok som fikk oss alle til å tenke Torsdagsmordklubben i norsk format. Da har du en rimelig grei skostørrelse å fylle for å si det mildt, men Ueland klarte det! Boka fikk utelukkende varm mottakelse i både media og på nett, og har utvilsomt vært et av høydepunktene i årets krimår for vår del. Mye tyder på at vi får møte gjengen fra Sofienberg Eldresenter igjen allerede i år. Det virker iallfall som om forfatteren har et berettiget håp om det. Råmanuset er under utarbeidelse, sier han:

Boken handler om at veldedighetsorganisasjoner i Oslo blir svindlet, og politiet (Runar) spør våre venner på eldresenteret om ikke de kan undersøke litt, da politiet ikke får ressurser til å prioritere dette. Sultne på å fylle hverdagen sin med mer enn napoleonskaker, kaffe og sladder er de ikke vonde å be, og det som først så ut som en enkel sak, blir fort noe mye mer enn det de hadde sett for seg. Tematikken handler om at grensen mellom å gi og ta kan være lett å trå over, og viktigheten av medmenneskelighet, også med de man ikke ser. Her klinker jeg til med å utfordre meg selv med mange plottlinjer, tre helt ulike synsvinkler, og en krim uten et drap (kanskje😂)Har skrevet førsteutkast og jobber nå med å få dette til å henge sammen sånn at det blir en spennende og overraskende leseopplevelse fra første side!


EVA FRETHEIM: FUGLEKONGEN

Vinneren av Maurits Hansen-prisen for beste krimdebutant i 2022 gikk til Eva Fretheim for hennes fantastiske debutroman Dronningland. Hun mottok prisen under Kongsberg Krimfestival, og en kan trygt si at interessen rundt hennes ferske forfatterskap har økt etter denne prisen. Da er det beleilig, og sikkert ganske tilfredstillende, å kunne lansere andre krimroman i serien allerede nå i vår. Fuglekongen er en frittstående oppfølger til Dronningland, og Eva selv har gledet seg veldig til å dele denne historien med oss. Dette kunne hun fortelle i intervjuet vi hadde med henne i november:

– Jeg er selvsagt veldig spent på mottakelsen av «Fuglekongen», og håper den vil bli lest av mange og at de som har lest «Dronningland» også vil ha stor glede av oppfølgeren om Vigdis Malmstrøm. Boka handler om drapet på en avdanket småkriminell i bygda, «Love» Jansen. Drapet utløser panikk hos hans ekskjæreste, som opplever å bli innhentet av fortida når politiet begynner å etterforske saken. Ting som har ligger i ro i årevis, er plutselig i spill. ortellingen bygger på en gammel ide hos meg, om at noe går galt under et bankran, og hvilke konsekvenser det får.


LARS HELLE: PLUTSELIG VAR DET INGEN DRØMMER IGJEN

«Å bygge stein på stein» er det ordtak som sier, og det handler om å tålmodig bygge seg oppover uten at det nødvendigvis går fort, eller at det blir veldig synlig det en holder på med. Rogalandsforfatteren Lars Helle driver med akkurat dette. Han har gitt ut krimbøker i en årrekke for et heller lite publikum, men har nådd ut til litt flere mennesker for hver gang. Så vant han den første Sølvkniven som ble delt ut, og folk fra andre steder i Norge begynte å få øynene opp for hans krimbøker. Hans siste utgivelse som kom i sommer Den som hengir seg til djevelen har fått mye oppmerksomhet og publisitet. Lars forteller først litt om den snodige tittelen:

– Da jeg var ferdig med debutboka mi, «Når demningen brister», ville både redaktøren min i Kagge, Per Bangsund, og jeg kalle den «Plutselig var det ingen drømmer igjen», men markedsavdelingen mente det ikke var en krimtittel, og så ble det som det ble. Men tittelen har blitt værende i hodet mitt siden den gangen.

Handlingen i boka kretser rundt en cold case fra 1997:

– I 1997 ble en ung jente voldtatt og drept på en sankthansfest på et lite, sted som heter Fardal. To av kameratene hennes, hvorav den ene er kjæresten hennes, er forsvunnet. Kurt Stille, blir utfordret til å se nærmere på saken. Siden han i sin tid hadde hytte der, drar han opp dit for å se om det kan være noe å skrive om. Dermed river han opp en rekke sår og avdekker den ene hemmeligheten etter den andre. I bakgrunnen lurer en sadistisk voldtektsforbryter som sitter i et dansk høyrisikofengsel. Jeg forsøker på denne måten å si noe om hvordan ett menneskets handlinger kan legge liv i ruiner og knuse drømmene til ungdommene som var til stede på denne sankthansfesten.


KURT AUST: FELICE ER DØD

Under Krimfestivalen i vår ble vi sittende en gjeng med krimforfattere rundt et bord, da den ene av dem utbrøt at lørdagen på Krimfestivalen burde utropes til Krim-Norges nasjonaldag. Da kom det tørt fra en av de andre:

– Det blir helt feil. Nasjonaldagen varierer fra år til år, og faller alltid på den dagen Kurt Aust kommer med en ny roman.

Dette sier noe om Aust sin standing i krimforfattermiljøet. Hans bøker er etterlengtet i mange kretser, og det er derfor alltid en god nyhet når han har noe nytt å komme med til oss. Nå sitter han iallfall på et ferdig manus som egentlig var tiltenkt et annet bokprosjekt, men som han nå må lete etter et nytt forlag til etter at forlaget han skrev boka for endret sine utgivelsesplaner tidligere i høst. Kurt røper litt om hva vi har i vente:

Felice er død handler om en krimforfatter som bor alene ute i havgapet. Hans nye bokprosjekt har som grunnsetning: ‘Noen ganger må du drepe’, hvilket setter i gang både refleksjoner og hendelser som han etter hvert mister kontroll over. Boka er en krim med grøsserelementer, metablikk og psykologiske tilsetningsstoffer. Jeg har ganske enkelt hatt det eventyrlig gøy under arbeidet! Felice og jeg krysser fingre for at det blir utgivelse til høsten!


MALLY MARLENE: MIN VENN, ALICE

22.januar kommer en ny, ung stemme med sin første krimroman på Cappelen Damm, men det er hennes andre bok. Hun hadde stor suksess med den selvpubliserte Dr.Stravinsky i 2021. Tittelen gikk oss rett og slett forbi i starten, fordi vi trodde det var en oversatt tittel, men det er det altså ikke. Mally Marlene er en norsk filmskaper og forfatter. Hennes redaktør i Cappelen, Anja Rålm, skryter av den kommende psykologiske thrilleren, og kaller forfatteren både hemmelighetsfull og litt mystisk. Vi har ikke snakket med hovedpersonen selv, men her er iallfall baksideteksten:

Når vennskap blir et mareritt! Den psykologiske thrilleren Min venn, Alice er andreboka til selvpubliseringsfenomenet Mally Marlene. Boka byr på en mildt sagt overraskende plott-twist.

Jessie og Alice har vært uatskillelige venninner så lenge de kan huske, og sammen har de delt en altoppslukende interesse for true-crime. Men når Alice blir besatt av en uløst forsvinningssak fra 90-tallet – Den sovende baby-saken – opplever Jessie at vennskapet med Alice blir mer og mer truende. Alice er svært dominerende, og for Jessie blir det utfordrende å opprettholde et normalt liv. Hun begynner å bli redd og forsøker å distansere seg fra Alice. Er vennskapet direkte ødeleggende?


Og med det er vi faktisk gjennom de 40 titlene vi har klart å fange opp så langt. Det er 100% sikkert at noen av disse titlene blir forsinket, og først blir å se en gang ut i 2025. Like sikkert er det at det kommer et sted mellom 20 og 25 titler til som vi ikke har klart å fange opp i denne oversikten. Uansett, håper vi at dere med denne oversikten har fått en spennende inngang til det nye året, og at dere gjør som oss, og plukker nye norske krimtitler ut av butikkhyllene i året som kommer. Vi gleder oss stort …

FRA ALLE OSS I KRIMLITTERATUR.COM – TIL ALLE DERE DER UTE …

GODT NYTT ÅR!



7 svar til «HER ER KRIMBØKENE DU KAN GLEDE DEG TIL!»

  1. Åslaug Rise Holberg avatar
    Åslaug Rise Holberg

    Oi oi for en fantastisk bukett bøker du presenterer! Her er det mye å velge mellom, om en ikke klarer å få med seg alle. Gleder meg til et flott krim-år, har snart bøkene til Agnes og Myriam i postkassa. Takk for flott oppsummering av ny krimlitteratur, Geir.

    Liker

  2. Tusen takk for kjempefin gjennomgang av nye bøker i 2024. Gleder meg til å lese de aller fleste av bøkene

    Liker

  3. En flott og informativ oversikt som jeg har lagt bokmerker på. Her et mange av mine favoritter, gleder meg aller mest til Agnes Lovise Matre og Myriam H. Bjerkli. Og selvfølgelig Jørn Lier Horst, Jo Nesbø, Anne Holt, Unni Lindell og nye forfattere….. Blir mange timers glede.

    Liker

  4. Anne Søgaard Skreivang avatar
    Anne Søgaard Skreivang

    Her var det veldig mange bøker og glede seg til. Noen av dem har jeg allerede bestilt. Gleder meg veldig til bøkene til Agnes og Sven Petter Næss. Og det er flere jeg kan ramse opp.
    Nå har jeg litt dilla på Anna Grue, hadde lest de to siste og goglet henne for å se om det kom flere og så at hun har gitt ut en ny i den serien i Danmark. Håper den kommer ut i Norge snart også.
    Etterpå var jeg en tur innom bokhyllene for å finne noe nytt og lese på og der fant jeg et par bøker om Den skallete detektiven. Herlig lesning. Anbefales.
    Ønsker alle sammen i Krimbloggen et riktig så godt nytt år 🎆😘

    Liker

  5. Jan Laurits Røst avatar
    Jan Laurits Røst

    Flott oversikt. Hva med Geir Tangen og Jan Erik Fjell eller Samuel Bjørk ???😉😱

    Liker

    1. Herr Tangen kommer våren 2025. Fjell turte ikke love ny bok i år, og Frode Sander Øien er ingen enkel mann å få tak i …

      Liker

      1. Jan Laurits Røst avatar
        Jan Laurits Røst

        Takk for svar 😊

        Liker

Legg igjen en kommentar

Om Nettstedet:

Krimlitteratur.com er drevet av krimforfatter Geir Tangen i et samarbeid med et utvalg av andre norske krimforfattere og bokbloggere. Her publiseres nyheter, tips og anmeldelser om norsk og internasjonal krimlitteratur, filmer, og krimserier.

Nettstedet er uavhengig av forlag, og drives utelukkende på ideell basis. Det vil si at nettstedet ikke mottar noen form for økonomisk støtte, og at bidragsytere ikke får økonomisk kompensasjon for sine artikler eller anmeldelser.

Bidragsytere navngis i artiklene, de står selv ansvarlig for det publiserte innholdet, og det lenkes til deres egne blogger eller hjemmesider der det er aktuelt.


BIDRAGSYTERE:

Geir Tangen (red.)

Kjell Magne Gjøsæther

Ernst Stenberg

Sven Petter Næss

Henning Sviland

Anne Lise Johannessen

Anita Ness

Magasinet Hverdagsnett

Lotten Glans

Agnes Lovise Matre

Tine Sundal