Heseblesende spenning fra Bagger

Danske Thomas Bagger har tatt Norge med storm det siste året, og han var faktisk på lista over de mest solgte oversatte krimforfatterne i 2023. Tredje bok i hans serie er allerede ute, mindre enn et år etter at første bok så dagens lys. Dette er like ulidelig spennende, like grotesk og like heseblesende som de to forrige bøkene var, om vi skal tro vår anmelder Tine Sundal. En ny bok for blodfansen med andre ord.

De tre første bøkene i denne spenningsserien har kommet på norsk i rask rekkefølge. Noen episoder fra Mannen i tre deler kommer jeg aldri til å glemme, og akkurat det samme kan jeg si om Den nittende øya. Bøkene har forskjellig fokus, og fremstår nesten som selvstendige, siden bok 2 har Lukas Stage som hovedperson, og i Stamina er det David Flugt som styrer handlingen. 

Stamina starter med at David Flugt er gått i dekning i de norske fjellene. Med seg har han Theresa og hennes 10 år gamle datter, som begge er traumatisert på grunn av uhyrligheter begått av Siljas far. David drømmer om å finne tilbake til en normal tilværelse. Da hans tidligere sjef i Interpol tar kontakt, presenteres en uventet trussel. Under aliaset Nicó Krause hadde David tre år tidligere infiltrert den kyniske Volosgjengen i Romania og slapp så vidt ut i live. 

David innser at han må gjenopplive Nicó og dra tilbake til Timisoara forå ta kampen opp med den mest brutale motstanderen man kan tenke seg – en kamp David må vinne for å overleve. Men en hittil ukjent fiende følger han på reisen – ham selv. Reisen til Romania blir som en nedstigning til helvete. En reise som krever stamina. Både for David – og for leseren.

David Flugt var i de to første bøkene en spesialagent fra Task Force 14 i København. I denne boka opererer han imidlertid helt på egenhånd, både når han gjemmer seg i Norge, og når han reiser til Romania for å rydde opp i gamle synder. 

Det er ikke mye vi hører om det danske politiet, Jenny Seland i Esbjergpolitiet er sluttet i politiet, men svarer på anrop fra David helt mot slutten, mens Lucas Stage lurer litt i kulissene gjennom historien, uten å vise seg. Det er små detaljer som nevnes i forbifarten som setter tankene mine på at han er der, for at den sære mannen er ute av bildet, er langt fra sikkert.

David har reddet Theresa og datteren Silja på 10 år fra miljøet de befant seg i. De er traumatisert alle tre, spesielt Theresa, har problemer med å være mor for sin datter, på grunn av tanken på genene hun kan ha fått videreført fra sin far.

I Romania blir han jaget ned i kloakksystemene i byen, hvor en selvutnevnt leder regjerer med hard hånd. Vi får høre om følgene av at de beryktede barnehjemmene i Romania som ble stengt i 1989, en tragedie av dimensjoner som alle på min alder husker godt fra nyhetene. En mektig gangsterleders sønn er tatt til fange, og det handler om å beholde sitt territorium, hvitvasking av penger, narkotikaproduksjon og ulovlig dumping av livsfarlige biprodukter. Kartellene som råder er nådeløse, og i «Fabrikken» dumper de likene de vil bli kvitt. 

Historien som utspiller seg er heseblesende til tusen. Du skal ha en sterk psyke for å greie å prosessere bildene du får på netthinnen, og noen ganger var det fristende å bare bla videre, ikke forsøke å se scenene i detalj. Realistisk? neida, ikke i det hele tatt, men hvem vet, det spørs kanskje på fantasien.

Det groteske miljøet, og det at David aldri hviler, gjorde denne leseren utslitt og nedstemt, men boken var vanskelig å legge fra seg. Handlingen henger sammen, men det tar tid før detaljene faller på plass, litt etter litt. Du kan godt lese boken uten å ha lest de første bøkene, men du vil gå glipp av noen sammenhenger. 

Serien som helhet er kjempegod! Bøkene er velskrevet til tusen, med flerdimensjonale karakterer, som jeg (utrolig nok) tror på, til tross for at gørra skvetter gjennom hele romanen. En lokkende cliffhanger gjør at jeg håper på en neste bok, (selv om planen visst var en trilogi), for dette er virkelig en serie jeg ønsker å følge videre.



Legg igjen en kommentar

Om Nettstedet:

Krimlitteratur.com er drevet av krimforfatter Geir Tangen i et samarbeid med et utvalg av andre norske krimforfattere og bokbloggere. Her publiseres nyheter, tips og anmeldelser om norsk og internasjonal krimlitteratur, filmer, og krimserier.

Nettstedet er uavhengig av forlag, og drives utelukkende på ideell basis. Det vil si at nettstedet ikke mottar noen form for økonomisk støtte, og at bidragsytere ikke får økonomisk kompensasjon for sine artikler eller anmeldelser.

Bidragsytere navngis i artiklene, de står selv ansvarlig for det publiserte innholdet, og det lenkes til deres egne blogger eller hjemmesider der det er aktuelt.


BIDRAGSYTERE:

Geir Tangen (red.)

Kjell Magne Gjøsæther

Ernst Stenberg

Sven Petter Næss

Henning Sviland

Anne Lise Johannessen

Anita Ness

Magasinet Hverdagsnett

Lotten Glans

Agnes Lovise Matre

Tine Sundal