TV-serie: Criminal record – Mørkt og realistisk britisk krimdrama

Criminal Record er en ny, britisk krimserie som du finner på Apple TV+, og som på sitt beste er helt glitrende i følge Aftenpostens anmelder Asbjørn Slettemark. Dessverre går den ned i noen fallgruver underveis, men den henter seg fint inn igjen mot slutten, hevder han, og triller en firer på terningen.


Denne serien ligger ute med en sesong på Apple TV+ og består av i alt åtte episoder. I hovedrollene finner vi Peter Cabaldi og Cush Jumbo


Engelskmenn er tradisjonelt sett svært gode til å lage fortettede, realistiske krimserier, og Criminal record er ikke noe unntak, dersom vi skal tro Asbjørn Slettemarks anmeldelse på Aftenpostens underholdningsguide Vink. Dette er en serie du vil like dersom du har sansen for mørk og litt dyster krim, mener han.

Ikke la krimsjelen din kjølne for mye av karakter fire! «Criminal Record» har høydepunkter som gjør at du heller bør varme opp play-tommelen. (…) Det sterke anslaget og den første halvdelen er moderne krim på sitt beste. Dystert, nært, aktuelt og spennende.

Asbjørn Slettemark / Vink-Aftenposten

Han framhever også det gode skuespillet til seriens to hovedkarakter. Den aldrende hvite etterforskeren som spilles av Peter Cabaldi, og den unge fargede novisen som spilles av Cush Jumbo. At vi i det hele tatt nevner hudfarge her, handler ikke om at vi ikke har forstått at vi er i 2024, men om at seriens underliggende tematikk langt på vei dreier seg om hverdagsrasismen innad i politietaten. Disse to rollene spilles ut på strålende vis mener Slettemark:

Seriens strålende anslag forsterkes av gnistrende kjemi mellom de to hovedpersonene. Det dirrer av negativ spenning mellom Peter Capaldi og Cush Jumbo fra første gang de møtes som Hegarty og Lenker. Peter Capaldi er alene grunn nok til å se «Criminal Record», og Cush Jumbos rastløse piggene-ute aura er perfekt mål for hans velformulerende slangetunge. Når hun faktisk klarer å dukke unna og kontre gang på gang, får vi en detektivdans som snuser på klassikertittelen.

Asbjørn Slettemark / Vink-Aftenposten

Peter Capaldi og Cush Jumbo har gnistrende kjemi. Duoen spiller politidetektiver fra to generasjoner som møtes til dyst når en drapssak må tas frem på nytt

Historien starter med at politiet i London får en anonym telefon. En livredd kvinne sier at en mann truer med å drepe henne. Mannen skryter også av at han har brukt den samme kniven til å drepe en annen kvinne. Han kommer aldri til å bli tatt, siden en annen kar sitter fengslet for drapet. Kan dette stemme? DS June Lenker tar saken, og den unge politidetektiven snubler raskt over DSI Daniel Hegarty. Han og to undersåtter fikk Errol Mathis dømt for drapet. De voksne, hvite politifolkene er på sin side ikke interessert i at en ung, svart jypling fra nederst på rangstigen skal grave opp saken. Det gjør June Lenker enda mer bestemt på å finne sannheten.

Slettemark mener starten og slutten av serien er strålende håndverk av filmskaperne, men at serien snubler i flere sekvenser midtveis. Dette gjør at serien aldri blir den klassikeren den kunne blitt, men det er ikke verre enn at den er absolutt severdig for dem som liker serier av dette formatet:

Manusforfatter Paul Rutman rører manuset til med en uendelige rekke avsporinger. Identitetspolitikken som diskuteres fint mellom Lenker og kjæresten, sklir ut i melodrama. Lenkers mors mentale helse begynner som hovedtråd, men forsvinner. Sosiale medier skrives inn med en obligatorisk halv episode. Rasismen som først diskuteres på en interessant måte, blir karikert. «Criminal Record» mister dermed plottet av syne i noen episoder, men reddes inn med godt håndverk i siste episode. Da har vi dessverre måttet følge serien sjangle seg gjennom tema etter tema i to-tre episoder.

Asbjørn Slettemark / Vink-Aftenposten

Om du tror dette kan være noe for deg, og kanskje kan bli årets påskekrim på hytta, så kan du lese hele anmeldelsen til Slettemark her, eller ta en titt på traileren til serien her:



Legg igjen en kommentar

Om Nettstedet:

Krimlitteratur.com er drevet av krimforfatter Geir Tangen i et samarbeid med et utvalg av andre norske krimforfattere og bokbloggere. Her publiseres nyheter, tips og anmeldelser om norsk og internasjonal krimlitteratur, filmer, og krimserier.

Nettstedet er uavhengig av forlag, og drives utelukkende på ideell basis. Det vil si at nettstedet ikke mottar noen form for økonomisk støtte, og at bidragsytere ikke får økonomisk kompensasjon for sine artikler eller anmeldelser.

Bidragsytere navngis i artiklene, de står selv ansvarlig for det publiserte innholdet, og det lenkes til deres egne blogger eller hjemmesider der det er aktuelt.


BIDRAGSYTERE:

Geir Tangen (red.)

Kjell Magne Gjøsæther

Ernst Stenberg

Sven Petter Næss

Henning Sviland

Anne Lise Johannessen

Anita Ness

Magasinet Hverdagsnett

Lotten Glans

Agnes Lovise Matre

Tine Sundal