Portrett: Hans Olav Lahlum – Mannen med åtte ansikter

Foto: Ane Brun/ Cappelen Damm

Til helga går den ellevte krimfestivalen i Tvedestrand av stabelen på Lyngørporten Hotell. En festival som siden starten i 2014 har båret krimforfatter, biograf, historiker, sjakkekspert, politiker, foreleser og TV-kjendis Hans Olav Lahlums navn. Vår skribent Anne Lise Johannesen møtte ham i fjor, og snakket med ham om festivalen, om livet, om krimforfatterskapet og kjærligheten.


Dette portrettintervjuet sto først på trykk i Hverdagsnett Magasinet nr.3/2023, og er gjengitt her under redaktørens egen vignett. Intervjuet er tilpasset noe av redaktør.


Hans Olav Lahlum er nok en av få norske krimforfattere som også kan sies å være rikskjendis. Han ble født i Mo i Rana, 12. september 1973, og bor nå i Gjøvik. Han ser på seg selv som et veldig privilegert menneske. Dels fordi han har fått mulighet til å leve av å skrive bøker og drive med andre ting han er interessert i, påstår han. Men også fordi han har kunnet lese mye og møte mange interessante mennesker.

HVORDAN GIKK DET TIL AT DU BLE FORFATTER?

– Jeg var en lesehest av et barn helt fra seksårsalderen, så drømmen om en dag å skrive selv lå nok alltid der. Muligheten kom da jeg som 29-åring fikk svært god karakter på en omfattende hovedoppgave om Arbeiderpartiet i første del av etterkrigstiden. Det åpnet døren til å skrive bøker om politisk historie – og det åpnet i sin tur noen dager senere muligheten til å skrive historiske romaner.

KAN DU FORTELLE NOE OM DEG SELV SOM FOLK KANSKJE IKKE VET FRA FØR?

– Ja, jeg har en ekstrem variant av nøtteallergi, og holdt på å miste livet som 14 åring på grunn av den. Kort fortalt fikk jeg under en middag med bestilt mat, knyttet til min egen konfirmasjon, i meg et par nøttebiter da jeg spiste salat. Det utløste et hyperallergisk anfall som jeg heldigvis overlevde. Svært ubehagelig da det sto på, men sett i ettertid også en viktig og sterk opplevelse. Jeg tror den har hatt noen klart positive effekter for mitt liv og forfatterskap.

Hans Olav Lahlum er ikke bare nøtteallergiker. Han har flere ulike varianter av matallergier, noe som blant annet gjør at han heller ikke spiser sjokolade eller fisk. Det kan ikke være bare enkelt å leve sammen med en som er såpass plaget som Lahlum er av dette, men han mener at han selv og kjæresten Silje O. Ulstein har funnet en form:

– Kjærester til mennesker med så sterke matallergier som de jeg har, må dessverre gjøre en del tilpasninger av sitt kosthold på dager hvor man er sammen med kjæresten. Vi har, som andre par i samme situasjon, funnet gode praktiske løsninger på det.

Foto: Ane Brun / Cappelen Damm

DU ER EN GOD SJAKKSPILLER, OG KOMMENTATOR PÅ TV. HVOR LENGE HAR DU SPILT SJAKK?

– Jeg lærte meg de grunnleggende reglene og ble fascinert av sjakken da jeg var i femårsalderen. Jeg vokste imidlertid opp før internett og på et lite sted uten sjakklubb. Var derfor 16 år da jeg spilte mitt første turneringsparti i nærsjakk. Alt avhengig av definisjon kan man si at jeg startet veldig tidlig, eller ganske sent med sjakk. – Jeg har 1faktisk møtt Magnus to ganger i langsjakk, og kan skryte av at jeg har to remiser mot ham. Det hører riktignok med til historien at han da var i alderen 10–11 år og lavere ratet enn meg, så resultatene var mindre imponerende da enn de fremstår i dag.

DU HAR EN EGEN FIGUR I DONALD DUCK. FORTELL.

– He, he ja – tegneseriefigur i Donald Duck er visst en av tingene jeg er blitt i voksen alder som jeg definitivt aldri hadde ventet å bli da jeg var barn. Jeg opptrer hele i to utgaver under navnet Fjas Olav Blahblahlum. Det er en morsom og godt skrevet parodi .

Faksimile fra Donald Duck Nr.25 2014

Lahlum har også vært med i flere TV-programmer, som Nytt på nytt, Lindmo, Dama til, Kongen befaler, og quizprogrammet Alle mot alle. Han har også hatt en liten rolle som seg selv som misbrukt sex-slave i komedien Jentetur. En fornøyelig scene som nesten var verdt kinobilletten alene. Det er nok likevel som quiz-entusiast han er mest på hjemmebane.

HVORDAN GIKK DELTAKELSEN I ALLE MOT ALLE?

– Resultatmessig skuffende, men det var veldig jevnt det året og vi rakk da å slå begge finalelagene før vi ble slått ut. Det var veldig hyggelig å få være på lag med Karoline (Dyhre Breivang), men programmene viser vel tydelig at jeg har veldig ujevne kunnskaper. Egner meg slik sett mye bedre for temaquiz enn allmenquiz. Likevel en interessant opplevelse jeg ikke angrer på.

FÅR DU MANGE TILBUD OM Å STILLE OPP I TV-PROGRAMMER?

– Det skjer overraskende ofte. Jeg sier nei til de fleste, men ja til noen jeg på ulike måter ser på som lærerike eller utfordrende opplevelser. Forsøker i det lengste å være en ærlig utgave av meg selv også på TV. Så blir man mindre nervøs senere når man har gått over den store terskelen og vært med i Nytt på nytt. Det gjorde jeg første gang i 2009.

En annen ting som mange kanskje ikke vet, er at Hans Olav Lahlum droppet ut av videregående, og tok det som privatist isteden. Han ble tilslutt Cand. phil. med hovedfag i historie, samt mellomfag i statsvitenskap og religionshistorie.

KRIMBØKENE DINE ER OGSÅ HISTORISK KRIM. HVORFOR ER DU SÅ INTERESSERT I HISTORIE?

– Det var også en interesse som våknet tidlig – jeg leste enkle historiske biografier i serien «Historien om …» fra sjuårsalderen. Interessen for mennesker og historiske hendelser har vært der hele tiden siden. Det handler for meg også mye om en fascinasjon for å forstå mest mulig av hvorfor og hvordan verden er blitt slik den er i dag.

FORTELL I KORTE TREKK OM BØKENE DINE.

– Når det gjelder skjønnlitteratur skriver jeg for det meste historisk krim fra tidligere tiår i norgeshistorien. Jeg forsøker å skrive klassisk krim etter britisk mønster av Arthur Conan Doyle og Agatha Christie, men er også inspirert av de mer sosialrealistiske og psykologiske krimromanene til belgiske George Simenon.

Han forteller videre at det er lite sex og vold i hans romaner. Han forsøker i stedet å få leserne til å tenke over krimmysterier og menneskenaturen, og gjerne også litt om hvordan Norge og verden har endret seg de siste generasjonene.

– I de fleste av mine krimromaner utspiller handlingen seg innenfor perioden 1968–1973. Fortelleren er den idealistiske og samtidig tidvis egoistiske og egenrådige etterforskeren Kolbjørn Kristiansen. Han er en ambisiøs mann i en tid som var dominert av ambisiøse menn, men hjernen bak hans suksess er i stor grad den introverte og funksjonshemmede unge kvinnen Patricia Borchmann. Forholdet mellom dem er hele tiden noe komplisert og endrer seg også en del utover i romanserien.

DU HAR ET VANVITTIG SKRIVETEMPO, OG GIR UT EN BOK I ÅRET – MINST. HVOR FINNER DU INSPIRASJON TIL BØKENE OG KARAKTERENE DINE?

– Hva angår serien med K2 og Patricia kom jeg på dem og den første romanen på en to timers togtur mellom Gjøvik og Oslo, mens jeg etter møte med en yngre historiker filosoferte videre om hvilke skygger opplevelser fra 2. verdenskrig i mange tiår senere kastet over livene for mange mennesker her i Norge. Senere hadde jeg jo to hovedkarakterer som lett kunne gjenbrukes, men trengte ideer til nye utfordringer og plott for dem.

Inspirasjonen til senere romaner har han funnet i egne tanker og refleksjoner, sier han. Enten etter å ha lest bøker av andre forfattere, eller etter intervjuer/samtaler med andre mennesker. Ideene til en ny krimroman kommer i Lahlums tilfelle noen ganger veldig plutselig og andre ganger mer gradvis.

HVOR MANGE SPRÅK ER BØKENE DINE OVERSATT TIL?

– Det er ikke alltid jeg og forlaget i Norge får beskjed når en av romanene kommer ut på et annet språk. Men så langt jeg vet er en eller flere krimromaner av meg tilgjengelig på arabisk, dansk, engelsk, gresk, koreansk, portugisisk, russisk, spansk, svensk og vietnamesisk – så da er vel svaret per nå 10.

LESER DU ALLE ANMELDELSER?

– Leser stort sett de omtalene av egne romaner som jeg kommer over. Man forsøker jo stadig å finne ting som kan forbedres. Så har jeg lært meg til å legge mindre vekt på de som skriver ut fra egne litterære smaksløker om hva slags bok de synes jeg burde ha skrevet. enn den jeg faktisk har valgt å skrive …

HVA ER DEN RARESTE ANMELDELSEN DU HAR FÅTT?

– Det har jo blitt noen av dem også, både i aviser og på ulike nettsider. Aftenpostens anmelder skrev visst en gang, i nedlatende tone, at jeg bare var en gjenfødt utgave av Agatha Christie. Jeg lever svært godt med den sammenligningen.

FÅR DU MANGE HENVENDELSER FRA LESERNE?

– Ja overraskende mange, men der har jeg også stilt meg lagelig til for hogg siden jeg setter e-postadressen min i etterordet til romanene og er godt synlig på Facebook. Forsøker å svare de fleste, og leser alle med stor interesse. Det er veldig hyggelig å se at bøkene mine betyr noe også for ukjente mennesker der ute.

LESER DU SELV MYE?

– Det har jeg gjort helt siden jeg knekket lesekoden som seksåring. Det blir nok nå på 2020-tallet et sted rundt 100 bøker per år.

Og så må vi snakke litt om den årlige Lahlum-festivalen. I fjor feiret festivalen 10-års jubileum.

HVORDAN FANT DU PÅ DET Å SKAPE EN EGEN KRIMFESTIVAL?

– Det var egentlig ikke jeg som fant det på. Ble oppringt av min venn Jan Kløvstad, og fikk et tilbud jeg bare ikke kunne si nei til. Har aldri angret på at jeg sa ja, selv om det har vært mye frivillig arbeid i løpet av de siste ti årene.

Årets deltakere på Hans Olav Lahlums Krimfestival. Fotomontasje: Geir Tangen

HVORFOR LA DU FESTIVALEN TIL TVEDESTRAND?

– Fordi det var de som ringte meg. Det gjorde de fordi det er et veldig spesielt miljø med bokbyen, bokhotellet og antikvariatene der.

KAN DU SI LITT OM OPPLEGGET RUNDT FESTIVALEN?

– Vi satser på kvalitet fremfor kvantitet, med 5-6 hovedforfattere som hver har en hovedopptreden på 50 minutter som foredrag eller bokbad. Så kan man også snakke med forfatterne, delta på krimquiz sammen med dem og høre dem lese høyt på de to festmiddagene. – Vi har også en populær tradisjon hvor forfattere og andre lesere går en tur i Tvedestrand sammen og diskuterer bøker fra hyllene på antikvariatene der. – Så har vi også utvidet oss i bredden med kortere opptredener av lokale eller tilreisende krimforfattere, legger han til.

De siste par årene har det vært et sted mellom 50 og 65 fremmøtte på hovedarrangementene med de enkelte forfatterne på Bokhotellet, og en del flere på åpningen og de flotte festmiddagene. Festivalen har økt veldig i både omfang og deltakere siden starten i 2014.

HELT TIL SLUTT … NOE MER DU VIL SI OM FESTIVALEN?

– At det er en veldig hyggelig festival etter mitt hjerte, med uformell omgangstone og svært kort avstand mellom forfattere og andre lesere. Og at vi gleder oss stort til å komme i gang på fredag!

PS! Vil du vite mer om hvem som kommer til helga, se gjennom programmet, eller bestille deg et rom og et festivalpass i siste liten, finner du all informasjon du trenger i gårsdagens artikkel om festivalen her inne på Krimlitteratur.



Legg igjen en kommentar

Om Nettstedet:

Krimlitteratur.com er drevet av krimforfatter Geir Tangen i et samarbeid med et utvalg av andre norske krimforfattere og bokbloggere. Her publiseres nyheter, tips og anmeldelser om norsk og internasjonal krimlitteratur, filmer, og krimserier.

Nettstedet er uavhengig av forlag, og drives utelukkende på ideell basis. Det vil si at nettstedet ikke mottar noen form for økonomisk støtte, og at bidragsytere ikke får økonomisk kompensasjon for sine artikler eller anmeldelser.

Bidragsytere navngis i artiklene, de står selv ansvarlig for det publiserte innholdet, og det lenkes til deres egne blogger eller hjemmesider der det er aktuelt.


BIDRAGSYTERE:

Geir Tangen (red.)

Kjell Magne Gjøsæther

Ernst Stenberg

Sven Petter Næss

Henning Sviland

Anne Lise Johannessen

Anita Ness

Magasinet Hverdagsnett

Lotten Glans

Agnes Lovise Matre

Tine Sundal