«Stor straight» i Adresseavisas påskekrimoversikt

Er det to ting vi forbinder med påskehøytiden, så er det en god krimroman og et slag yatzy på hytta. Adresseavisa byr på begge deler når de triller terningene over en hel skog av norske og utenlandske krimromaner i avisa. Her finner vi et godt knippe bøker til både 2, 3, 4, 5 og 6. Vil du lese hele saken og alle anmeldelsene, kan du gjøre det ved å klikke inn på Adresseavisas påskekrimguide.

Terningkast 6:

Her finner vi tre krimromaner. Sara Strömbergs Skred, S.A. Cosbys Alle syndere blør, og Abigail Deans Den første dagen. Om sistnevnte roman sier anmelder Ole Jacob Hoel blant annet følgende:

– Denne boka er strengt tatt ikke uten svakheter, men det er befriende med en spenningsroman som ikke ligner på noen andre. En bekmørk hendelse legger mørke skyer over en småby i dager, og dette er kanskje ikke noe du har lyst til å lese om. Men så gjør du det, og så finner du både håp og humor. (…) Det er samtidssatire på ganske høyt nivå, koblet med god innsikt mekanismer i en småby, hva som kan røre seg i tenåringshjerter og de konsekvenser det kan få. Høyst original og fascinerende lesning.

Terningkast 5:

Det er litt flere å velge mellom når vi kommer til femmeren på terningen. Her finner vi mellom andre Alex Michaelides Vreden, Pascal Engman og Johannes Selåkers Skammens vei, Pascals soloroman Bestselger, Bernhard Miniers Lucia, Eva Fretheims Fuglekongen, Nini Schulmanns Som vi lekte, Sam Lloyds Nattøyne, Hanne Gelleins Aldri være trygg, Håkan Nessers Det kom et brev fra München, Yrsa Sigurdardottirs Lukk, lukk og lås, og til sist Emma Viskics Den skyldige. Om sistnevnte sier Hoel dette:

– Caleb er en tunghørt privat etterforsker, partneren Frankie er ekspoliti og forsøksvis tørrlagt alkoholiker. De er godt par, hun hører for ham, han ser og husker til gjengjeld det aller meste. All handling blir formidlet av Calebs fortellerstemme, og han hører knapt halvparten av det som blir sagt rundt ham i det som fortoner seg som et frodig karaktergalleri.

Terningkast 4:

Også når vi kommer til solide firere er det et godt utvalg fra Adresseavisas anmelder. Her finner vi flere av denne vinteren og vårens største snakkiser. Blant dem er Mathhew Blakes psykologiske thriller Anna O, fjorårets vinner av beste krim i Sverige, Christoffer Carlssons Levende og døde, Louise Pennys Begrav dine døde, Rebecca Makkais Jeg har noen spørsmål til deg, Liza Marklunds Stormbringeren, Kaja Nygaards Et mørkere vann, og Randi Fuglehaugs Skallebank. Den sistnevnte har gjetet mange godord denne våren, og anmelderen sier følgende om årets Vossakrim fra Fuglehaug:

– Randi Fuglehaug begynner å få tak på sin serie fra Voss – der utgangspunktet for hver bok er spesielle begivenheter. Etter Ekstremsportveka og Vossajazz er hun komme til Smalahovesleppet: Det avhugde hodet til påtroppende ordføreren og nasjonale tv-kjendis Sjur Dagestad dukker opp blant sauehodene på åpningsdagen. Det er nok privat snacks å ta av; i tillegg til den konkrete etterforskningen, som skal innom flere sentrale lokalpolitikere og juks i restauranten med Norges største og mest betydningsfulle vinsamling. Det er mer fart, mer moro, og mer troverdighet for hver bok. Denne er best, men skjemmes noe av at plottløsningen er ganske lik foregående bok.

Terningkast 3:

Nå må vi vel sies å være over på krimromanene som anmelderen ikke akkurat har som sine favoritter blant vårens bøker. Her er det på det jevne, og med visse mangler som skjemmer på ulikt vis. Flere av disse har imidlertid fått svært god omtale i andre aviser. En av dem som stort sett bare har høstet godord alle andre steder er Inger Johanne Øens Det du eier evig. Også Heine Bakkeids Sorgsankeren har opptil flere femmere i andre aviser. Andre som må nøye seg med en treer på terningen fra Adresseavisas anmelder er Sven Petter Næss’ Løvinnen, Myriam H. Bjerklis Samiras død, Val Mc Dermids 1989, Jimmy Mullins Kryssild, og Øystein Bogens Pegasus. Også Viveca Sten sin nyeste Åre-krim Forsoneren fikk en mellomfornøyd anmeldelse, og der skrives det følgende om boka der handlingen faktisk finner sted i påsken 2021:

– Viveca Sten har solid styr på rolleliste og intrige. Men hun har hang til å overforklare. Alt blir gjentatt, alle følelser blir understreket – og vi er inne i hodet på de fleste sentrale aktørene. Hvert superkort kapittel har en punchline, som egentlig bare er en understreking av et allerede terpet poeng. De lokale etterforskerne Daniel, Hanna og Anton har sine intrikate kjærlighetsutfordringer, litt infiltrert i hverandre, for å holde interessen i det lange løp. Og den interessen holder seg, men hun skusler bort hovedsaken her, den historiske dynamikken mellom Storlien og Åre.

Terningkast 2:

Aldri spesielt morsomt å havne såpass langt ned på skalaen, men noen ganger er det bare slik at tekst og leser rett og slett ikke finner det ut med hverandre. Adresseavisa har plukket ut to toere som ikke falt helt i smak hos avisas anmelder. Den ene av dem, Eva J. Stensruds Skyggeadvokaten, fikk senest i går en strålende femmer av anmelder Ola Hegdal i NRK, så det viser med all tydelighet at det som ikke faller i smak hos noen, kan gå rett hjem hos andre. Den andre boka som Adresseavisa har latt stå igjen med en skrøpelig toer på terningen er Hjertegress av Johanna Mo. Her er noe av begrunnelsen til anmelderen for dette valget:

– Ölandserien, med den hjemvendte politietterforsker Hanna Duncker, åpnet fenomenalt i «Nattsangeren»: Ny frisk stemme, ny variant av den moderne nordisk politikrimmen. Oppfølgeren har vært mer ujevne, og nå går det på tomgang. En nær venn finner sin ungdomskjæreste drept, med handlingstråder tilbake i tid. Dette er en grei historie, men såpass bør det være – og hovedfølelsen er at Johanna Mo nå trår vannet før finalen vi alle har ventet på.



Legg igjen en kommentar

Om Nettstedet:

Krimlitteratur.com er drevet av krimforfatter Geir Tangen i et samarbeid med et utvalg av andre norske krimforfattere og bokbloggere. Her publiseres nyheter, tips og anmeldelser om norsk og internasjonal krimlitteratur, filmer, og krimserier.

Nettstedet er uavhengig av forlag, og drives utelukkende på ideell basis. Det vil si at nettstedet ikke mottar noen form for økonomisk støtte, og at bidragsytere ikke får økonomisk kompensasjon for sine artikler eller anmeldelser.

Bidragsytere navngis i artiklene, de står selv ansvarlig for det publiserte innholdet, og det lenkes til deres egne blogger eller hjemmesider der det er aktuelt.


BIDRAGSYTERE:

Geir Tangen (red.)

Kjell Magne Gjøsæther

Ernst Stenberg

Henning Sviland

Anne Lise Johannessen

Anita Ness

Magasinet Hverdagsnett

Lotten Glans

Agnes Lovise Matre

Tine Sundal