Jentene slår knock-out på gutta!

Av de 18 norske krimromanene som er gitt ut i 2024 er det en gledelig ny trend vi ser. Det er en underskog av dyktige, norske kvinner som skriver krim, og nå slår de også fra seg på bestselgerlistene. Rivertonvinnere som Sven Petter Næss og Heine Bakkeid må se seg grundig slått de første 11 ukene, og på plassene bak Agnes Lovise Matres Fritt vilt, finner vi til alt overmål to debutanter på topp 4. Dette er en gledelig utvikling som viser at norsk krim ikke har stivnet i gamle vaner, men at det gror svært godt.

Bokhandlerforeningen offentliggjorde i går tallene over mestselgende norsk krim de første 11 ukene av året 2024, og det var nok et og annet øyebryn som hevet seg i forundring og glede over tallenes tale. Den mestselgende norske krimromanen så langt i 2024 er Agnes Lovise Matres fjerde krimroman fra Hardanger, Fritt vilt. Og på plassen bak henne finner vi debutanten Inger Johanne Øen med Det du eier evig. På fjerdeplass finner vi enda en debutant, Kaja Nygaard med Et mørkere vann, mens Randi Fuglehaugs Skallebank ligger på tredje, og Myriam H. Bjerklis Samiras død inntar femteplassen. Kun kvinner på de fem første plassene med andre ord, og ingen av dem heter Anne Holt, Unni Lindell, eller Karin Fossum.

Lista fortsetter med Rivertonvinner Sven Petter Næss på sjetteplass med Løvinnen før Merete Junker og Marit Reiersgård inntar sjuende og åttende plass med henholdsvis Redebyggeren og Liksteinen. På niende kommer TV2-journalist og thrillerforfatter Øystein Bogen med sin tredje thriller Pegasus, mens tiendeplass bekles av enda en tidligere Rivertonnvinner. Femte bok fra Heine Bakkeids hånd, Sorgsankeren.

Hva kan vi konkludere ut av dette? Vel, det er vanskelig å si noe sikkert. Foruten Sven Petter Næss og Heine Bakkeid er det ingen av storkanonene som er utgitt ennå i 2024. Listen ville trolig sett annerledes ut med en Jo Nesbø eller en Unni Lindell-utgivelse disse tre månedene. Vi kan likevel slå fast at myten om at det bare er de aldrende 90-talls damene i norsk krim som selger godt, er bare tull. Det gror godt på spinnesiden i norsk krim, og det er mange nye, spennende og spenstige navn på vei opp og fram. Ingenting gleder krimnerder som oss mer enn akkurat det.



Legg igjen en kommentar

Om Nettstedet:

Krimlitteratur.com er drevet av krimforfatter Geir Tangen i et samarbeid med et utvalg av andre norske krimforfattere og bokbloggere. Her publiseres nyheter, tips og anmeldelser om norsk og internasjonal krimlitteratur, filmer, og krimserier.

Nettstedet er uavhengig av forlag, og drives utelukkende på ideell basis. Det vil si at nettstedet ikke mottar noen form for økonomisk støtte, og at bidragsytere ikke får økonomisk kompensasjon for sine artikler eller anmeldelser.

Bidragsytere navngis i artiklene, de står selv ansvarlig for det publiserte innholdet, og det lenkes til deres egne blogger eller hjemmesider der det er aktuelt.


BIDRAGSYTERE:

Geir Tangen (red.)

Kjell Magne Gjøsæther

Ernst Stenberg

Henning Sviland

Anne Lise Johannessen

Anita Ness

Magasinet Hverdagsnett

Lotten Glans

Agnes Lovise Matre

Tine Sundal