En kvalitetskrim helt utenom det ordinære

Det hender en sjelden gang at vi krimelskere kommer over noe som skiller seg ut i mengden. Noe uvanlig, med en vinkling eller en tilnærming vi ikke ser hver dag i krimhyllene. Skygge i snøen av Oriana Rammuno er en slik perle i følge vår anmelder Ernst Stenberg. Settingen med et drapsmysterium plassert i Auschwitz-Birkenau i 1943, må sies å være noe langt utenfor det ordinære, og anmeldelsen pirrer nysgjerrigheten, for dette er, i følge Stenberg, en strålende roman.

Skygge i snøen er faktisk Oriana Rammunos debutroman. Den ble utgitt i Italia i 2021 og er nå ute i norsk utgave på lille Gursli Berg Forlag. Den historiske fiksjonen med handling lagt til 2. verdenskrig er visstnok inspirert av historien til forfatterens egen grandonkel, som var internert i konsentrasjonsleiren Flossenbürg under krigen. Boka er dedisert til ham.

Vi befinner oss altså i Auschwitz-Birkenau julen 1943, og kriminolog Hugo Fischer blir sendt til konsentrasjonsleiren for å etterforske dødsfallet til nazidoktoren Sigismund Braun, som samarbeidet tett med den beryktede legen Josef Mengele.

Det er den jødiske gutten Gioele som finner liket, og det blir raskt slått fast at den avdøde ble kvalt av en eplebit som satte seg fast i luftveiene hans. Hugo Fischer blir likevel stilt overfor et komplisert dødsfall, for her er det flere ubesvarte spørsmål, og det kan virke som om doktoren ble drept?

Kunnskapen om hva som egentlig foregår bak murene i leiren går etter hvert opp for Fischer, og det han får se og oppleve vil forandre livet hans for alltid. Han har hørt rykter om hvilke forferdelige ugjerninger som foregår der, men ingenting kan forberede ham på virkeligheten. Det sterke møtet med den jødiske gutten, som er øremerket for «dødsengelen» Josef Mengeles uhyrlige eksperimenter, fører til at Hugo Fischer gjør opprør mot det umenneskelige blant utsultede fanger og motstandsfolk i leiren.

Han må til slutt ta et umulig valg om hvem han skal redde. Når han omsider oppdager sannheten, står han overfor det vanskelige og umulige valget mellom å utføre sin plikt som etterforsker, eller å lytte til sin egen samvittighet og følge det hjertet forteller ham å gjøre.

Skygge i snøen er en mørk og grusom historie fra en av nazistenes mange konsentrasjonsleirer, der det ikke fantes grenser for hva som var lov å utføre av dyriske eksperimenter på andre mennesker, og hvor alt dreide seg om et uttalt mål om å utrydde alle jøder for å skape en ren arisk rase. Et uhyrlig overgrep overfor forsvarsløse mennesker og en skamplett i vår historie.

Oriana Ramunno skriver glitrende, og dette er utvilsomt en svært sterk og viktig historisk krimroman med 2. verdenskrig som bakteppe. Hun gjør det dessuten på en fantastisk og respektfull måte, med noe så ironisk som et drap på en tysk lege i en konsentrasjonsleir i 1943 som dreiepunkt. Det er bare å bøye seg i støvet. Dette er krimromanen du bare «» lese i vår.



Legg igjen en kommentar

Om Nettstedet:

Krimlitteratur.com er drevet av krimforfatter Geir Tangen i et samarbeid med et utvalg av andre norske krimforfattere og bokbloggere. Her publiseres nyheter, tips og anmeldelser om norsk og internasjonal krimlitteratur, filmer, og krimserier.

Nettstedet er uavhengig av forlag, og drives utelukkende på ideell basis. Det vil si at nettstedet ikke mottar noen form for økonomisk støtte, og at bidragsytere ikke får økonomisk kompensasjon for sine artikler eller anmeldelser.

Bidragsytere navngis i artiklene, de står selv ansvarlig for det publiserte innholdet, og det lenkes til deres egne blogger eller hjemmesider der det er aktuelt.


BIDRAGSYTERE:

Geir Tangen (red.)

Kjell Magne Gjøsæther

Ernst Stenberg

Henning Sviland

Anne Lise Johannessen

Anita Ness

Magasinet Hverdagsnett

Lotten Glans

Agnes Lovise Matre

Tine Sundal