Skambra svensk krim!

Av skam er Lina Areklews tredje bok på norsk med etterforsker Sofia Hjortén i hovedrollen. Serien går under kallenavnet Ulvön-serien, og årets utgivelse er altså en oppfølger til Av asken og I mørket. Henning Sviland har lest alle tre bøkene, mener denne siste er den beste av dem, at bøkene er skambra, og at forfatteren hever seg fra bok til bok. Les hans anmeldelse her:

Ettforsker Sofia Hjortén er ute i fødselspermisjon. Hun har fine dager sammen med dattera Astrid. Permisjonen må avbrytes når to gutter finner en menneskehånd i en nedlagt malmgruve på på Ulvöen i Örnsköldsvik-skjærgården.

Rett etter funnet mottar politiet er tips om en kvinne som forsvant i samme område i 1959. Mannen som var gift med kvinnen på den tiden hun forsvant må avhøres på bakgrunn av av tipset. Når Sofia oppsøker han hjemme, så finner hun den gamle mannen brutalt drept.

Samtidig som etterforskningen blir veldig intens, så sliter Sofia med en hektisk rolle som alenemor. På toppen av dette blir forholdet til hennes eks vanskeligere enn det noen gang har vært. Politiet stanger i veggen da alle politiet er interessert i, enten er døde eller forsvunnet.

Språket i denne tredje boka i serien er veldig bra. Forfatteren gjør oss godt kjent med miljø og omgivelser, noe som gjør at jeg som leser føler meg tilstede i det som skjer. Karakterene er gjennomførte hele mennesker med sjel, ulike sider, og godt opparbeidet. Handlingen framstår som realistisk og troverdig.

Etter å ha lest bok nummer tre, så må jeg innrømme at det er noe med denne serien som fenger meg. Hun skuffer ikke og holdt meg fanget fra start til slutt. Sakte, men sikkert stiger spenningen utover i boka. Her er det både spor og twister som interesserer og overrasker meg. Jeg trodde lenge at jeg satt med løsningen, men ble rett og slett rundlurt. Denne slutten så jeg ikke komme, og det er noe jeg setter stor pris på med en krimroman.

Vi får svar på de fleste løse tråder, mens andre blir hengende inn i neste bok. Historien har god fremdrift, til tross for noen roligere partier der det ikke skjer så mye. Disse partiene synes jeg ikke ødelegger noe særlig for fremdriften, men er med på å fylle ut hele historien.

Av skam har flere fortellerstemmer som veksler gjennom boka. Vi følger en historie fra 1959 og en som foregår i nåtid. I tillegg til etterforskningen, så følger vi hovedkarakterene i hverdagslivet. Vi får også lære en del om gruvedrift i 1959. Så får vi også se hvordan det er å være alenemor og stå i en krevende jobb. Samt leve i et voldelig forhold. Jeg likte spesielt godt historien i fra 1959. Hovedkarakterene er interessante å følge. De strir med sitt på hver sitt vis. Alt dette gjør boka til noe mer enn en spennende krim.

Etter disse tre bøkene, så kan jeg ikke si annet enn at hun blir bedre og bedre for hver bok. Areklew skriver skambra, og jeg ser virkelig frem til neste bok. For å si det enkelt, så er dette krim helt etter min smak. Har du ikke lest noen i serien tidligere, så ikke fortvil. Forfatteren er dyktig på å gi oss små drypp om hva som har hendt i tidligere bøker, noe som gjør at du ikke nødvendigvis trenger å lese dem i rekkefølge. For all del; les alle, for hele serien er god. Av skam er en spennende og velkomponert bok med en uventet og herlig slutt. Perfekt som vår og sommerlektyre.



Legg igjen en kommentar

Om Nettstedet:

Krimlitteratur.com er drevet av krimforfatter Geir Tangen i et samarbeid med et utvalg av andre norske krimforfattere og bokbloggere. Her publiseres nyheter, tips og anmeldelser om norsk og internasjonal krimlitteratur, filmer, og krimserier.

Nettstedet er uavhengig av forlag, og drives utelukkende på ideell basis. Det vil si at nettstedet ikke mottar noen form for økonomisk støtte, og at bidragsytere ikke får økonomisk kompensasjon for sine artikler eller anmeldelser.

Bidragsytere navngis i artiklene, de står selv ansvarlig for det publiserte innholdet, og det lenkes til deres egne blogger eller hjemmesider der det er aktuelt.


BIDRAGSYTERE:

Geir Tangen (red.)

Kjell Magne Gjøsæther

Ernst Stenberg

Henning Sviland

Anne Lise Johannessen

Anita Ness

Magasinet Hverdagsnett

Lotten Glans

Agnes Lovise Matre

Tine Sundal